Európai uniós vizsgálat indulhat a Windows RT miatt

Európai uniós vizsgálat indulhat a Windows RT miatt

2012. július 21. 13:53, Szombat
Az Európai Bizottság arra kíváncsi, hogy a Microsoft jogosulatlan versenyelőnyhöz jut-e azáltal, hogy kizárólag az Internet Explorer fogja támogatni a Windows 8 ARM processzoros táblagépeken futtatható változatát?

A Microsoft az ARM processzoros tábla PC-khez kifejlesztett Windows RT esetében korlátozza, hogy a külső fejlesztők által készített Metro-alkalmazások milyen rendszererőforrásokhoz férhetnek hozzá. Erre a hivatalos indoklás alapján azért van szükség, hogy meghosszabbítsák az üzemidőt és minimalizálják a biztonsági kockázatokat. Mindez azt eredményezte, hogy a Windows RT képességeit kizárólag az Internet Explorer 10-es verziója tudja maximálisan kiaknázni, miközben a Firefox, a Chrome és a többi böngésző kénytelen egy korlátozott környezetben futni. Emiatt a Mozilla és a Google egyaránt támadta a Microsoftot.

Asa Dotzler, a Mozilla Firefoxért felelős vezetője még májusban ezt írta: "Építhetnének egy szép Firefoxot, ami nagyon jól néz ki a Metro alatt, de a teljesítmény és a sebesség tekintetében annyira rossz lenne, hogy valószínűleg nem érdemes energiát belefektetni."


A Reuters hírügynökség információi szerint az Európai Unió most azt vizsgálja, hogy a korlátozásnak köszönhetően mennyire csökkenhetnek az IE vetélytársainak esélyei és ezáltal jogosulatlan versenyelőnyhöz juthat-e a tengerentúli társaság. Ezt megerősítette Antoine Colombani, az Európai Bizottság szóvivője is. Ugyan lehetőség lesz a Firefox vagy a Chrome telepítésére és használatára a Windows RT-n, de ehhez előbb ki kell kapcsolni az Internet Explorert és alapértelmezett böngészőnek kell beállítani a kiválasztott programot. A Microsoft eddig egyelőre nem kommentálta a bejelentést.

Colombani már májusban közölte, hogy az EU a Windows 8 esetében is figyelemmel kíséri a böngészőkérdést és árgus szemmel nézi, hogy a tengerentúli óriáscég stratégiája okot ad-e a beavatkozásra. Egyúttal nyomon követik a további fejlesztéseket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások