Az Apple jelentheti a legnagyobb veszélyt a Steam Boxra

Az Apple jelentheti a legnagyobb veszélyt a Steam Boxra

2013. február 1. 10:30, Péntek
Gabe Newell, a Valve első embere úgy véli, hogy a PC-re, mint univerzális játékplatformra és az általuk piacra dobott Steam Boxra nem a konzolgyártók jelenthetik a legnagyobb fenyegetést, hanem az almás konszern.

A szakember a Texasi Egyetemen tartott előadást a helyi hallgatóknak és kijelentette: az jelenti az igazi veszélyt, hogy az Apple rendkívül nagy piaci részesedésre tett szert és teljesen nyilvánvalóan a nappali meghódítására készül. Éppen ezért elképzelhetőnek tartja, hogy a közeljövőben megjelenhet egy egyszerűsített Apple rendszer a nappalik számára és a társaság gond nélkül legyőzheti a konzolgyártókat. A kérdés csak az, hogy a Valve a PC területén eléggé fejlődni tud-e ahhoz, hogy megvethesse a lábát ezen a piacon és jobb utakat találjon a mobil trendekkel való találkozáshoz még azelőtt, hogy az Apple elfoglalná a nappalit.


A Valve a Steam Box rendszerekben bízik. Ezek a miniatűr PC-k felhasználóbarát termékek lesznek, melyek a Steam platfomra vannak optimalizálva. Már tavaly év végén elérhetővé vált a Big Picture nevű televízióbarát kezelőfelület a Steam rendszerhez és ennek köszönhetően a PC-ket olyan egyszerűen lehet irányítani, mint a konzolokat. Az első Steam Boxok már az idén megjelenhetnek, ezek a készülékek több gyártó kínálatában is elérhetők lesznek. A nappali meghódításába azonban számos egyéb termék is beszáll majd.

Gabe Newell úgy gondolja, hogy a következő egy év során számos hardvercég fog piacra dobni ilyen termékeket, melyek neve Miracast, Project Shield vagy valami más lesz. Ezzel egy időben pedig nagyon olcsó szoftverek is elérhetővé válnak, s ezekből a megoldásokból a meglévő hardverek is profitálhatnak. A Steam Boxok miatt a Valve több hardvergyártóval is szövetségre léphet és közösen kínálnának a Linuxra épülő nagy teljesítményű PC-t. Newell szerint ezek a rendszerek az ökorendszerük miatt előnyös helyzetben lesznek a konzolokkal szemben. A Microsoft és a Sony új játékgépei ugyanis várhatóan nem lesznek kompatibilisek a régi Xbox 360-as és PS3-as játékokkal a módosított hardverarchitektúra miatt. Ezért akarnak a konzolgyártók stream-ajánlatokat is kínálni.


Newell álláspontja szerint a siker kulcsa az lehet, ha a PC-platform visszatér a régi erősségeihez: ezek a bővíthető háttértár, az igényekhez igazítható formavilág és a meglévő hardverek használatának lehetősége. A Valve január elején jelentette be a Steam Boxot. A gép egyedi kontrollerrel fog rendelkezni, lesz böngészője és szinte mindent megtehetünk majd vele, amit egy PC-vel tennénk, így akár PC-s játékokat is futtathatjuk rajta. Központi szerverként is használható lesz, azaz a mobilokat, táblagépeket is csatlakoztathatjuk hozzá.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások