Befejeződött az egyprocesszoros Power Mac gyártása

Befejeződött az egyprocesszoros Power Mac gyártása

2005. június 21. 20:11, Kedd
Az Apple közölte, hogy lezárult a hagyományos, egy processzoros Power Mac számtógépek gyártása és értékesítése, és a vállalat teljes mértékben a kétprocesszoros gépekre áll át.

A döntést hivatalosan nem jelentették be, mindössze annyit lehetett tudni, hogy az egyprocesszoros Power Mac G5 rendszerek eltűntek a vállalat online boltjából. Ezt több rajongói oldal, így a MacRumors.com is megerősítette, így felmerült a kérdés, hogy milyen ok húzódik meg a szép csendben végrehajtott lépés mögött. A Cnet magazin érdeklődésére a vállalat azonban megtörte hallgatását, és elismerte, hogy az egyprocesszoros rendszerek valóban pályafutásuk végére értek, és hamarosan mindenütt felváltják őket a gyorsabb kétprocesszoros Machintoshok.

"Az 1,8 GHz-en futó Power Mac G5 már nem elérhető az Apple online boltjában, ám viszonteladóinknál még vásárolhatunk a készlet erejéig. A Power Mac G5 vonal immár teljes egészében kétproceszoros felállásra tér át, kiemelkedő teljesítményt nyújtva ezzel vásárlóinknak" - hangzott el hétfőn az Apple részéről. Úgy tűnik tehát, hogy a vállalat megkezdte a kifutóban lévő szériák lecserélését, és a Power vonalon kizárólag a kétproceszoros rendszerekre támaszkodik, egészen addig, amíg megkezdődik az Intel chipekre történő átállás. A korábban elhangzott nyilatkozatokból kiderül, hogy ez valamikor a következő évben kezdődik, így most már biztosra vehetjük, hogy az Apple a hátralévő egy évet a 2-2,7 GHz-es futó kétprocesszoros rendszerekre támaszkodva kívánja kihúzni.


Meglepő húzás, bár aki hagyományos egyprocesszoros Macre vágyik, annak még mindig ott van az iMac G5, amely elődjéhez hasonlóan igencsak helytakarékos megoldás. Ez a számítógép azonban nem éppen kedvező áráról híres, és felmerülhet az a kérdés, hogy miért fektessünk egy olyan rendszerbe, amely amúgy is kifutóban van. Érdekes lesz az elkövetkezendő másfél-két év az Apple számára, és a vállalatnak nagyon oda kell majd figyelnie, hogy zökkenőmentesen bonyolítsa le a váltást, a lehető legkevesebb kárt elszenvedve, és a lehető legtöbb rajongót megtartva.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások