Bepanaszolta a Google-t Brüsszelnél a Microsoft

Bepanaszolta a Google-t Brüsszelnél a Microsoft

2011. március 31. 23:58, Csütörtök
Újabb fordulójához érkezett a két amerikai IT-gigász, a Microsoft és a Google konkurenciaharca. A redmondi cég panaszt nyújtott be a Google-lal szemben az Európai Unióhoz.

Úgy tűnik, hogy fordult a kocka: miközben az elmúlt években a Microsoft állt többször az európai uniós vizsgálatok célkeresztjében, addig napjainkban ugyanez inkább a Google-ról mondható el. Az amerikai óriás azzal vádolja kontinensünkön amerikai vetélytársát, hogy akadályozza a szabad piaci versenyt és mindent elkövet azért, hogy - a felhasználók kárára - megerősítse a pozícióját az online keresési piacon, illetve a keresőkben elhelyezett reklámok területén. Most először fordult elő, hogy a Microsoft valamelyik vetélytársa ellen versenyjogi eljárást kezdeményezzen.

A Microsoft blogjában Brad Smith, a társaság ügyvédje azt írta, hogy ugyan - a keresőcég konkurensei közül egyedüliként - elismerik a Google elmúlt 10 évi innovációs teljesítményét, azonban aggódnak a társaság egyre inkább kibontakozó "viselkedési mintája" miatt, amely arra irányul, hogy minden más piaci szereplőt megakadályozzon egy versenyképes alternatíva kifejlesztésében. A jogász rámutatott, hogy a Google-nek jelenleg 95 százalékos piaci részesedése van az online keresési piacon.

Érvelésük szerint a Google megakadályozza, hogy más keresőmotorok hozzáférhessenek a Youtube videó megosztó portálon lévő tartalom pontos adataihoz és a könyvkiadóktól átvett tartalmakhoz. Kifogásolják azt is, hogy a Google nem engedi, hogy a fogyasztókról oldalain összegyűjtött adatokat más honlapokon felhasználják, illetve, hogy az a potenciális vetélytársak reklámköltségeit is felsrófolja. A Microsoft továbbá azzal vádolja a Google-t, hogy megakadályozza a többszörös keresőpanelek beillesztését a honlapokra.

A Google-t tavaly februárban panaszolta be Brüsszelnél három cég, köztük a Microsoft Ciao! vásárlási portálja. A három vállalathoz nemrég csatlakozott a az 1plusV nevű francia társaság is. A kvartett tagjai azzal vádolják a Google-t, hogy sorozatosan megsérti a piaci versenyre vonatkozó szabályokat és tisztességtelen üzleti gyakorlatot alkalmaz. Előfordulhatott például, hogy a Google egy szponzorált eredményt hátrébb sorolt csak azért, hogy a számára konkurenciát jelentő ajánlatok a felhasználókhoz ne juthassanak el. Emellett az 1plusV álláspontja szerint a tengerentúli társaság visszaélt a piaci pozíciójával azért, hogy ezáltal tisztességtelen előnyhöz jusson.

Az ügyben az Európai Bizottság tavaly decemberben indított vizsgálatot. Időközben a Google vezetői jelezték: együttműködnek az EU-val, de nem hagyják magukat. Később Eric Schmidt vezérigazgató azt hangsúlyozta, hogy lerövidítenék az EU-val folytatott jogi vitát. Nos, ez közel sem biztos, hogy megvalósul. A mostani ügy előzményeként is felfogható egyébként, hogy a Google azzal vádolta meg még februárban a Microsoftot, hogy a Bing keresőmotor találatai közé becsempészi az ő keresési eredményeit is. Joaquin Almunia európai uniós biztos szóvivője mindenesetre a Microsoft bejelentésére közölte: a bizottság tudomásul vette a panaszt és arra fogja kérni a Google-t, hogy foglaljon állást az ügyben.

Christopher Thomas, a Hogan Lovells ügyvédi iroda jogásza szerint a Microsoft panasza nyomán megnőhet az ügy fontossága. "Ha a Microsoft ad be indítványt, az egészen más. A három vállalat nem rendelkezik ugyanazokkal az erőforrásokkal és azzal az elszántsággal, mint a Microsoft". Thomas Vinje, a Clifford Chance jogi iroda trösztellenes részlegének vezetője szerint a Microsoft lépése megakadályozhatja azt, hogy a Google egyezségre jusson a bizottsággal a korábbi beadvánnyal kapcsolatosan. "Már a kért előzetes vizsgálat is hat hónappal tolhatja el a megállapodást" - tette hozzá.Korábban a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozó források arról számoltak be, hogy a Google és az Európai Bizottság egyezség megkötését tervezik, bár konkrétumok még nem születtek a kérdésben.

A Google egyik szóvivője a hírre úgy reagált, hogy: "Nem lepődtünk meg a Microsoft lépésén. Tovább folytatjuk a megbeszéléseinket az Európai Unióval és e tárgyalások során be fogjuk mutatni az üzleti modellünket. Mindig van lehetőség a javításra és együtt fogunk működni a bizottsággal azért, hogy eloszlassuk az esetleges aggályokat." Az Európai Bizottság szóvivője úgy fogalmazott: "az Európai Bizottság tudomásul vette a Microsoft beadványát, és az eljárási rendnek megfelelően értesíti a Google-t, illetve kikéri véleményét."

Amennyiben az Európai Bizottság bűnösnek találja a keresőóriást az ellene felhozott vádakban és kimondja, hogy a konszern manipulálta a keresési eredményeket és azok sorrendjét, akkor megbüntetheti a vállalatot. Ez azt jelentené, hogy a Google-nak büntetésként be kell fizetnie az aktuális üzleti évben regisztrált forgalma tíz százalékát, ami akár 2 milliárd euró is lehet.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások