Hónapokig ül kereskedői pénzén az Amazon

Hónapokig ül kereskedői pénzén az Amazon

2013. március 19. 18:03, Kedd
Az Amazon Marketplace több tucat szerződéses kereskedője közös keresetet nyújtott be a társaság ellen, mert az vevői védelmére hivatkozva 90 napig visszatarthatja bevételeik kifizetését.

A The Seattle Times szerint az érintett vállalkozók a beadvány segítségével akarják - akár peres úton is - elérni, hogy az Amazon ne tarthassa vissza gyakran több mint 90 napra a nekik járó pénzt. A kereskedők természetesen kamatostul követelik az összegeket és közelebbről meg nem nevezett mértékű kártérítést is kérnek. Az Amazon Marketplace partnerei azt állítják, hogy olyan mértékű gyakorlatról van szó, amely a társaság számára jól jövedelmező. Ők a legjobb tudásuk és lelkiismeretük szerint úgy gondolják, hogy ennek az eljárásnak köszönhetően a cég éves szinten több tízmillió dollárt keres.

A vita középpontjában a platform részvételi szerződése áll, mely lehetőséget nyújt az Amazonnak a kifizetések 90 napos visszatartására, ha úgy vélik, hogy az eladó magatartása károkat okozhat a vevőknek. A kereset szerint az Amazon eljárása megszegi Washington állam azon törvényét, miszerint a pénzátutalásoknak 10 munkanapon belül meg kell történniük. Ezzel szemben a társaság rutinszerűen kihasználja a saját szerződésében álló 90 napot, gyakran még azon túl is ül a pénzen - állítja a kereset.

Az Amazon egyelőre nem kommentálta a hírt. Washington szövetségi állam ügyészségéhez az elmúlt 3 évben összesen 120 panasz érkezett a Marketplace partnereitől. A mostani ügyben a panaszosokat két ügyvédi iroda, a Terrell Marshall Daudt & Willie (Seattle) és az austini The Monts Firm képviseli. Az ügy kényes pontot érint, mivel az Amazon bevételének kb. 9-12 százaléka harmadik féltől származik, melyek napi szinten 160 millió dollárt tartanak a cégnél, és ennek kihasználása komoly bevételeket jelenthet.

Az elmúlt hónapokban nem ez az első botrány az Amazonnal kapcsolatban. Tavaly októberben vált ismertté, hogy a cég bármikor törölheti a felhasználói fiókját és az általuk megvásárolt könyveket. Ezután kiderült, hogy az Amazon rendszere bizonyos adatokat el is tárol, ezek között van az e-könyvek utoljára elolvasott oldala és feljegyzik azt is, hogy az adott személy mit vásárolt. Végül kiszivárgott, hogy a vállalat - legális kiskapukat kihasználva - 2 milliárd dollár adót nem fizetett be. Mindeközben érkezik a cég okostelefonja, Amazon Coins néven virtuális fizetőeszközt vezet be és a digitális használt cikkek piacát is meghódítaná.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások