Az egész topic lényege, a szar kaják vs. normális ételek. Nem értem minek kell agyonvariálni. Egyél sok sovány húst, halat, zöldséget és gyümölcsöt és ennyi. Nem kell beszarni, ha kicsit utazgatni kell a városban vagy bárhol ahol szép árút lehet beszerezni. A mûkajákat meg csak bûnözés szinten tessék enni és kész. Érdekes módon én "minõségi" ételeket eszem nincs is baj a súlyommal, koleszterinemmel, vérnyomással sem a beleimmel. Néha persze becsúszik egy-két hamburger.. Na meg ezek mellett sok vitamin/ásványi anyag komplex és legalább heti 2-3*30 perc testmozgás minimum, és mindegy, hogy súlyzós, aerob.. Az ételminõség romlást nem lehet kiküszöbölni, csak lehet csökkenteni. Ennyi.
20 evesen nem tul mervado az egeszsegi allapotod. ettol meg 50 eves korodra lehet szarabbul leszel, mint egy hamburgerzabalo.
es raadasul ezek legalis dolgok, ugyanis sem a tojason, sem pedig a huson nincs cimke, ami tartalmazna az osszetetelt, a feherje, szenhidrat es zsir tartalmat. eloiras sincs ezekre.
arrol nem is beszelve, hogy egy hus minosege attol is fugg, hogy az allatot milyen taplalekkal neveltek fel. lehet hogy az egyik bolt csirkecombja 10% feherjet tartalmaz, a masike pedig 20%-t.
minap lattam egy musort, amiben mutattak, hogy sok zoldseget mar nem is kint termelnek a foldon, hanem egy bent egy zart helyen. a salatamagot beletettek egy szivacsba, aztan igy helyeztek el egy medenceben. se foldet, se napfenyt, sem pedig esot nem lat egesz eleteben. egy szivacsban terem meg lampafenynel es csapvizben. vajon mibol lesz ennek igy tapanyagtartalma? mibol fogja a vitaminokat eloallitani, csapvizbol meg szivacsbol?
Én személy szerint két dolgot nézek élelmiszertemék vásárlásakor: 1, legyen finom és tápláló 2, legyen olcsó. Ha sétálok egyet a belvárosban, több méreganyag kerül a szervezetembe belégzés által, mint amennyi a "mû" kajával. A billentyûzet, amelyen most gépelek, mûanyagból van, abból is párolognak ki az ilyen-olyan vegyi anyagok. Kis túlzással azt is mondhatom, hogy még mindig a csernobili balesetbõl származó radioaktív anyagokkal szennyezett talajon élünk és vizet iszunk (a kiszóródási mintákról még mindig megy a vita). Szóval, mindezek mellett, engem nem érdekel, hogy mi az, amit megeszek. Ha patkányból van a Sparos márkatermék, legyen abból, az is csak egy állat. Jóízû és nem vágja gallyra a házi költségvetést. Az egyetlen, amire figyelek, az a laktózmentes cuccok, mert édesanyám laktózérzékeny, így neki vigyáznia kell az ilyesmire. És zárszóként: nagyapám mindig azt mondta, "Inkább tõle, mint érte". Vagyis: inkább forduljon fel az ember attól, hogy jól bezabál, akár patkányburgert, minthogy holta napjáig azon rágódjon, hogy ezt ne és azt ne, ezért és azért.
Nézd már meg a mai huszonéveseket aztán gondold át amit írtál, köszi.
majd kiprószálhatod milyen kellemes dolog amikor az ember jól eléldegél 30-40 éves koráig, utánna meg évekig kínkeserves szenvedés következik melynek során össze vissza metszik ki a különbözõ rákos szöveteket, levágják a mellét, kiveszik a fél veséjét, össze vissza vágdossák a belét, kivezetik a comát, aztán ürithet a mûanyag zacsiba, telinyomják vegyszerekkel, besugározzák... szóval évekig tartó folyamatos élve rohadás persze lehet kockáztatni akinek ez nem számít nagy tétnek
ér engem annyiféle káros hatás a kajákon kívül, amiket eszem, hogy abból bõven 5-6 féle rákot összeszedek, mire megöregszem. Amúgy is, nem iszok sûrûn alkoholt, nem cigizek, nem drogozok, akkor legalább hadd egyek azt, amit akarok, csípõs kajákat. Sokan vegák, hát éljen, én meg kb csak húst eszek, egyelõre nincs se súly, se más eü problémám. kopkopkop
Egy kérdés: mi van az olyan nagyobb, de tradicionálisan "minõségi" márkákkal, mint pl. a Pick hústermékek, a Rama margarin, belga/német csokoládék? Ezekrõl tudtok valamit?
Rama margarinnak a nevében is bennevan, hogy szar. Minden, ami margarin = szar, hulladék. Vajat kell venni, viszont az drágább. Én megpróbáltam átszoktatni anyámékat vajra, de nem sikerült.
Régen az alap trappista sajt is lyukacsos volt. Múltkor vettem lidiben (úgy kell nekem) egy csomag szeletelt sajtot, direkt úgy választottam ki, hogy figyeltem, melyik lyukacsos, szép sárga. Kibontáskor láttam, hogy a felsõ szelet volt csak a lyukacsos, a többi a "szokásos" nemtudommi lyuk nélkül.Ezek a tömbsajtok a sütést se nagyon bírják, nem olvadnak, hanem szétfolynak. Mikrózáskor meg valami félelmetes "égett gumi" állagot vesznek fel. Ha jót akarok enni, a Pannónia sajt tényleg finom, lyukas. Nálunk is jár tejeskocsi, 120 Ft/litere. Bár ki van írva, hogy fogyasztás elõt felforralandó, csak így nyersen iszom, eddig semmi bajom nem lett tõle.Tejfölt is kapni náluk, egészen más, mint a bolti 20%-os. A bolti finomabbnak tûnik(valahogy édesebb), pedig nyilván a házi az igazi. Minden tele van ízfokozóval-egy almánál nem érzem azt, hogy még vagy kettõt tömjek a képembe, a chipsnél igen.
Ajánlom figyelmetekbe Z.Kárpát Dániel: Gének Harca c. könyvét, ami szintén a génmanipulált ételekrõl szól.
A mikrózás külön téma, szerintetek tönkreteszi az ételt?
én most a vajkrémre kaptam rá, milli fokhagymás-zöldfûszeres... eddig meg se néztem, de 12,5% vajat tartalmaz, a többi tejszín, ízek meg stabilizátorok stb... :D
viszont iszonyat finom
Régen volt medve vajkrém, újhagymás, tök jókat lehetett tõle büfizni, simán éreztem az ízét még akkor is
Vannak nagyáruházakban is, csak nehéz megtalálni. Általában nem dobozba, hanem papírba vannak csomagolva. Legutóbb vagy a tescoban, vagy a madaras tescoban vettünk.
az ilyen kis csomagocskákba adott lapkasajtokhoz mit szóltok?
múltkor azt használtam melegszenyára. Kb olyan lett mintha gumiból lenne, elõször be is szartam, hogy mivan, rajta hagytam a fóliát? Az ízérõl meg inkább nem is mondok semmit... 3 szeletet csináltam, de csak 1-et bírtam megenni...
Bármelyik boltban kapsz kicsi 10-15 dekás vajat. (Lehet, hogy van nagyobb).
#280: Nem. #281: Szar, vegyél rendes szeletelt sajtot, pl. trappista az jó. :)
1-2 honapja vettunk mezet. mit ad isten, mara mar teljesen becukrosodott. mibol keszul ez, 70% mez, 30% cukor? termeszetesen ezen sincs cimke, hogy mit tartalmaz, csak rairtak, hogy mez.
kerrygold a márkája, és semmilyen "összetevõk" nincs rajta, csak h tejszínbõl készült, és a zöld ír réteknek köszönhetõen ilyen fasza a tehenek teje (most néztem meg a boltban)
egyszer vettem rakrudacskat probakeppen. aztan otthon elolvastam a cimkejet es kiderult, hogy nem is tartalmaz rakot. csirkehus+adalekanyagok. persze az ize lehet hasonlo, de veletlenul nem minosul ez megtevesztesnek?
a kenyeret mar meg sem emlitem. regen marha finom es puha kenyerek voltak. amiket pedig manapsag veszunk, azok baromi szarok. gondolom a nagyobb profit erdekeben szep fokozatosan cserelgetik le a minosegibb alapanyagokat a silanyabbakra. termeszetesen a pekaruk sem tartalmaznak az osszetetelrol adatokat. az "e" maniasok vajon megeszik a pekarukat?
ez a tej felforralas olyan dolog, hogy ha a borju nem betegedik meg tole, akkor az ember miert tenne? ha friss a tej, akkor siman ihato forralas nelkul is. amugy a boltit sem forraljak, hanem pasztorozik.
a tej pasztorozese 2 fontos lepesbol all: 1, magas homersekletre valo melegites (pasztorozesnel kb70 fok, ultrapasztorozesnel meg olyan 150 fok). ezt ugye otthon elered a forralassal. mas kerdes, hogy ilyenkor a tapanyagtartalmabol is veszit. ilyenkor elpusztul a bakteriumok egy resze. 2, gyorsan lehutik kb 5 fokra. namost otthoni forralasnal ez kimarad. pedig a bakteriumok masik fele az ilyenkor pusztul el. szoval az otthoni forralas csak fel megoldas. amugy meg bakteriumok mindenben es mindenhol vannak. a gyumolcsokben, husokban, innivalokban. ott vannak a lakasunkban, a testunkon, a kezunkon, a szankban.
fúj! :|
Én nagyon sok joghurtot eszem, de nem danone-s mert az ehetetlen mûszar, hanem yogobellásat, abban eredeti gyümölcsdarabok vannak és jó nagyok. Csak azt tudom megenni. több yoghurtot is kóstoltam már, de hányingerebbnél hányásabb íze van. Ez az egy ehetõ és finom számomra.
"becukrozódás" Bekristályosodás ha pontosak akarunk lenni. Valóban az akácméz kristályosodik a legkevésbé. Sajnos elszomorító minõségûek a boltban kapható mézek,a legtöbbe minimális méz van,hozzáadnak cukrot,pl répacukrot így nagyot csökken a minõsége
Itt angliaban, HALA ISTENNEK van piac, vannak nem gorogdinnye meretu almak, es nem cimkezett fenyezett. Van hazitej is, tenyleg az mert ahogy felforraltam, hatalmas pille volt rajta. Szoval mindenhol vannak jo termekek. A Tecsoban van banan, Costa Ricabol szarmazik, az a legolcsobb, de lathatoan a legegeszsegesebb. De a sok marha veszi ketszeres aron a szepet. Szep almokat nekik. Masik kerdesem az, hogy hogy lehet normalisan elelmezni kozel 7 milliard embert?
"hogy hogy lehet normalisan elelmezni kozel 7 milliard embert?" sehogy. 1 milliárd ember éhezik
kis off a lényeg mellé: kezdjük ott, hogy a sajton kívül (speciális okokból, a felldogozás miatt) nincs olyan tejtermék, ami egészséges lenne, már évtizedek óta kimutatott tény, hogy cukorbetegséggel összefügg egyik nyaga, másik meg gyomorrák esélyeit több száz százalékosan növeli, egyértelmû összefüggések vannak mell illetve prosztatarákkal is. Szó szerint emberi étkezésre alkalmatlan dolog, kálciumot máshonnan is be lehet vinni, miért pont egy ÁLLAT CSECSÉBÕL NYERT VÁLADÉKBÓL, AMI ARRA VAN, HOGY A BOCIT NÖVESSZE ÉS NE A FIADAT VAGY SAJÁT MAGADAT. Ennélfogva én leszarom mostanában, hogy honnan van véve tej itthonra, úgyis már csak elvétve használom.
2. miért is a magyart és ne másét... én is szeretnék magyar termékeket venni, meg szoktam is, meg anyámék is szoktak, de elgondolkodtató a dolog, amikor olyasmivel fut össze az ember, hogy vesznek 1600ért egy kiló fasza cordon bleut (ok ez ugye fagyasztott szarság, de ez már drága kategória ebben a kajatípusban) és RAKÁS SZAR AZ EGÉSZ ÁLLAGA ÉS ÍZE. Aztán akciósan vettek valami külföldit 900-ért és az meg finom volt, mint állat.
meg úgy általában lófaszt se termelnek itthon értelmeset, kihasználatlan a mezõgazdasági potenciál
az eredeti felvetésre meg az a válasz, hogy nem kellett volna világháború és talán nem találják ki a buzik a sok ízfokozót, térfogatnövelõt ésatöbbi (de am tuti, ekkora vérkapitalizmusban azóta kidolgozták volna) jó lenne úgy élni, hogy mindenre odafigyeljen az ember a táplálkozása során, de képtelenség, fõleg mert tények és tévhitek keverednek már abban is, hogy mi egészséges és mi nem.
(Ajánlom a tejes témával kapcsolatban az IPM újság elõzõ és mostani számát)
Nos tej, van 2 fajta, A1 béta-kazein meg A2, 2. az ázsiában jellemzp, meg az afrikaiakban is ez van. Emésztés során egy BCM7 nevû valamilyen ópiátféle keletkezik, immunológiailag egy aktív dolog, így autoimmun dolgok indulhatnak be bennünk (gondolj csak a tej érzékenységre). 1 típusú cukorbetegség nem tudom mennyire gyakori, de 96%-os összefüggés van az között és a tej között (fiatalkori cukorbetegség). Azonkívül: metabolikus szindróma, ugyancsak cukorbetegséghez köthetõ Azonkívül: szívbetegségek, 77-ben 43 ország adatait használva, majd a nagy kuss után 2001-ben ugyancsak vizsgálatokat tartottak és kerestek összefüggést a sok tejtermék fogyatztása és eközött, itt is erõset találtak. Mindenesetre az inzulintermelést nagyon fokozza a tej.
A tejsavó tartalmazza a gondokat okozó dolgok nagy részét, ebbõlfakadóan a sajt atz egyedüli, ami nem okozhat ilyen szempontból gondokat
ha bele gondolsz/gondoltok tényleg sok a cukorbeteg Európában... valahova vezet minden...
Aztán az említett vastagbélrák, és pár érdekesség:
sklerózis multiplex, van egy fehérje a tejben, ami autoimmun hatás okoz ugyancsak, majd saját testszöveteit is károsíthatja a szervezet. Arra nem emlészkem, hogy a kialakulásban miként játszott szerepet, az ugye már genetikai is és stb lehet, midnenesetre a tejmentes étkezésû SM betegek állapota javult
na és még egy érdekesség, lol autistáknál és skizofréneknél is gondot okoz az egész, az elõbb említett ópiát felszabadulás megfigyelhetõ volt rajtuk, aztán megvizsgálták miért viselkednek úgy, mintha ópiáttal kezelnének egy állatot. Nos arra jutottak, amit fent írtam + találtak is egy tonna antitestet a szervezetükben a kazeinra, illetve gluténre.
Fõleg a cukorbetegség és a rákok, ami nagyon megemelkedett egy évszázada, és ugye nagyon meg ymég mindig az "egészség - tej" kampány a nagyvilágban (már ahol egyáltalán isznak ilyet). Nem is fogják engedni, hogy elismerjék meg nyilvánosságra hozzák az ilyen eredményeket. Itthon mennyi vastagbélrákos van ugyancsak, és mennyire kultusza van a tejtermékeknek is. Nem mondom, hogy ez okozza teljesen, de erõsen hozzájátszik
______________ Hasonlóan a koleszterin hisztéria is egy baromság, egyszer valmikor kitalálták, most ebbõl él meg a gyógyszeripar egy nagy része, pedig egyáltalán nem lehet összekötni a szív- és érrendszeri betegségeket ezzel...
A cukorbetegségnek nem feltétlenül a tejfogyasztás az oka. Lehet, hogy az összes szénhidrát, márpedig abból is van fogyasztás bõven.
Negatívumot mindenben lehet találni, a tej szerintem még mindig egészségesebb, mint mondjuk a dohányzás. Szerintem inkább valahol ott kéne elkezdeni az egészséges(ebb) életmódot.
Abban viszont igazad van, hogy errõl is szót kell ejteni.