hmmm biztosan finom lehet:-) én Yorkshire teát kaptam, elég erőteljes az íze, én ugyanúgy mint minden teát cukorral és citrommal iszom, de nem ízesítem annyira hogy az elnyomja a tea ízét:-)
meg szerintem nem is fontos, hogy a cukorbevitel ténylegesen cukor legyen, akár egy kisebb kocka finom sütemény is jó, és akkor mégsem tömény cukkert viszel a szervezetbe:-) (szerintem)
én a fekete dobozos lipton híve vagyok, mézzel:-) véleményem szerint sokkal finomabb mint cukorral:-) én a teát az íze miatt iszom, kényszerbõl soha, emiatt nem is iszok nagyon szálas teákat, mert felfordul tõle a gyomrom, éppen eleget szenved az ember az életben, akkor legalább már a teája legyen finom...
Kell a cukor a szervezetnek nagyon. Persze emberfüggõ mennyire, de nekem a családban mindig mondogatták gyerekkorom óta egyek csokit stb, mert egyébként ritkán szoktam.
Aztán volt aki azt mondta egy szelet kenyér naponta elegendõ vércukrot jelent.
Nem neki volt igaza, 6-8 óra szellemi munka után simán zúgott mostanában a fejem, a napi 3-8 kávéban lévõ cukron kívül más módon nem vittem be nyersen, rámszóltak egyszer egyek már valami csokit, és el is múlott akkor rögtön.
Azóta hallottam, hogy az agy kb cukorban úszik, pontosabban cukros vízben, és azt égeti üzemanyagként. Nem tudom ez így mennyire igaz és pontos szó szerint, de logikát látok benne a fentiek alapján.
Persze a mérték is fontos, mikor el voltam szokva az édességektõl aztán hirtelen benyomtam egy csomót rosszul esett, a hirtelen megemelkedõ cukorszint miatt a szervezet túladagolja inzulinnal a vért, rövid idõn belül túlságosan leejtve így a cukorszintet. Kb mint másnaposság esetén az alkohol-alkohollebontó enzim esete.
Tehát azt tudom mondani igény szerint kell, és így nem ritkán bõven kell, figyelni kell az ösztönös jelekre.
én amikor iszom arra szoktam gondolni, hogy jó hatása van, és nem foglalkozok az ízével. mára már nem is érzem rossznak.
van egy pár alternatíva... egyik sem sokkal jobb a másiknál, szal mindegy :) vagy szar az íze, vagy sok benne a kalória, vagy tele van mindenféle szar segédanyagokkal
meg kell szokni naturban meginni a teát, én is azon vagyok éppen... csak hát nehéz :)
1000 ft/ kg 10 dkg elég belõle 3-4 teára... azért remélem számolsz, kurva olcsó, eláll sokáig, lereszeled, teatojásba beletömöd, vagy leszûröd, 10 percig kell forrázni
Most dobtam össze 1L gyömbérteát. 1 nagyobb kanál méz, és egy csipetnyi C-vitapor került bele, mert már önmagában is egész jó, így nagyon finom, nagyon kellemes ízû.
A helyes elkészítési mód függ az alapanyagtól. Úgy nagy általánosságban a fekete teákat forrásban levõ vízzel kell leforrázni (1 teáskanálnyi teafû kell kb egy bögre (2,5 dl) vízhez) és 3-4 percig állni hagyni. Minél tovább van bent a vízben a teafû, annál markánsabb lesz az íze az italnak, de 4 perc fölé nem érdemes menni, akkor már túl keserû lesz. Zöld teáknál szintén fel kell forralni a vizet, de hagyni kell kb. 5 percig hûlni és úgy kell leforrázni a teafüvet és 2-3 percig úgy hagyni. A gyümölcsteákat szintén zubogó vízzel kell felönteni, viszont mivel nincs bennük teafû (csak az elkészítés módja miatt hívjuk õket teának), tulajdonképpen bármeddig áztathatjuk õket, nincs az elõzõ két fajtánál fennálló veszély, hogy keserû lesz. 10 perc elég nekik, minél tovább áztatjuk, annál jobban átveszi az ital az alapanyag ízét.
Ezek után pedig ízlés dolga... cukor, méz, tej, citrom...
Nekem is a kedvencem a tea bagging... Egyébként a magyar teakultúra abból áll hogy lefõzzük a teát, aztán 3 púpozott kanál cukor, 2 deci citrompótló meg méz meg bor, a lényeg hogy a tealevél ízét véletlen se lehessen érezni. Ezzel sikeressen meg is erõszakoltuk a nedût. Egy távol-keleti teaházban valószínûleg cirokseprûvel vernék szét az agyunkat ezért.
Hál istennek azért itthon is lehet már kapni normális zöld teákat, azokon legalább érezni az egy kicsit a frissitõ levél ízét. A palackosokból az Oishi-nek marha jó a zöld teája, viszont a többi ízesítés szintén agyoncukrozott lötty.
"Az Earl Grey teakeverék jellegzetes ízét és citrusos illatát a bergamottnarancs héjából kivont olaj biztosítja."
A kettõ között mi a különbség? Garzont ittam az finom volt, Earl Greyt Sir Mortonból még asszem nem.
Pont egy pár napja vettem amúgy Pickwick-bõl Earl Grey-t, az se rossz, árban kb a Sir Mortonnal ugyanott van.
Amúgy én régen eleinte az íze miatt ittam, aztán felvilágosítottak hogy simán felér a hatása a kávééval, sõt még tovább is tart, visszagondoltam hogy annak idején mikor éjjel ittam utána mennyit virrasztottam még simán és tényleg :) Úgyhogy manapság már azért is iszom (persze kávé mellé simán :DDD)
A helyes elkészítési módról amúgy mit tudtok? Én ha sietek akkor mikró 2 percre közepes fokozaton egy pohár víz, sõt ha nagyon sietek akkor csak másfél perc és benne a filter. Ha jobban ráérek akkor alumínium melegítõ izéban a tûzhelyen és ráöntöm, finomabb is.
Egy haverom meg azt mondta a legjobb ha fél órát hagyjuk lefedve ázni, a filter lóbálása nélkül (mert hogy állítólag attól lesz keserû, azért nem szabad). Errõl mit tudtok, próbálta már valaki? Nekem még nem volt hozzá türelmem :)
nem jól fogalmaztam... fehér kenyér vs. barna kenyeret akartam írni, amikor csak megszínezik a kenyeret és 2x annyiba kerül mert "barna" és "bio" meg sokkal egészségesebb mint a gonosz fehérlisztbõl készült kenyér
Lehet fordítva vagy bekötve? Mondjuk nálam is elõfordult olyan, hogy valami természetes anyagokból készült, recept nélküli altaltót próbáltam ki, de annyira ráparáztam, hogy még annyit sem aludtam, mint altató nélkül. Talán valami elmecsendesítés is kéne neked, esetleg meditáció, nyugtató zene, valami.
Jelentem annyira jó ez a citromfûtea, hogy megittam belõle 25 grammal 7decit ÉS SEMMIT nem éreztem, nem hogy nem relaxacios fázisba hanem még pörögtem is egész este és aludnisem bírtam rendesen éjjel :D :(
Én gyömbért iszok mostanában, javítja a memóriát és az agyi teljesítményt, érezhetõ, azt hiszem. Egy gyömbér tea kb. 10 ft-ból jön ki ha jó helyrõl veszed a FRISS gyömbért.
meg van színezve egy kis cukormelasszal és drágább az ára, ezért az él a köztudatban, hogy egészségesebb... pedig ugyanannyi kalória van benne mint akármelyik más cukorban
ugyanezzel etetik a népet a fehér liszt vs. barna liszt esetében is :)
Olvastam most egy olyat, hogy a citromfû elég jól "ellazítja" az embert, szal kifogom próbálni, hogy 10g citromfû tea aztán szauna közben pár sör milyen relaxációban részesít
És cukor és méz helyett mit lehetne belerakni? rohadt sok kalória van ezekben, az édesítõszerben meg sok a "szar"
amúgy szeretem a teát de pont ezek miatt egyre ritkábban iszok... cukor nélkül meg nem bírom meginni :)
Ha a "forró menzateát" nem iróniából írtad, akkor van egy tippem: az alább linkelt teaházban lehet kapni orosz teát. Ez nekem egy az egyben az, amit régen-régen nagymamáim szoktak fõzni. Amikor a teázási szokások még ott sem tartottak mint most és nem volt kapható ilyen-olyan tea. Ha teát kértél ezt kaptad és kész.
Skót karamell benn volt a pakliban legutóbb nálam is, illat alapján azonban a "sima" karamellás mellett döntöttem. Finom-finom, de azért jobbak is vannak. Legközelebb kipróbálom a skót verziót is.
Írjatok nekem ilyen pörgetõ teákat meg afrodiziákumokat, jól hangzanak :D Nekem am a menta tea a kedvencem, lehet akármilyen borsmenta stb. És persze minden teába beleteszek egy kiló cukrot
Kedvencek: Sir Morton Earl Grey és Garzon. Viszont ami nagyon hiányzik, az a forró menzatea.
Sziasztok! Olasz vagyok és Tea függõ. :D
Otthon a teának nevezett gyümölcsízû cuccokat fogyasztom, de mindig teszek bele egy valag valamilyen termelõi mézet, C-vitamin port/citromlevet (facsartat), virágport, esetleg ha valami kínom van, akkor saját pálinkát. :-D Utóbbiból persze nem sokat, max 2 cl-t 2-3 deci kavarmányhoz, így is erõs (szabványos, 51°-os, Jászságból való gyümölcsbõl). Torokbajra, taknyosságra már-már valószerûtlenül hatékony - szigorúan lefekvés elõtt fogyasztandó. A virágpornak kicsit furcsa az íze, néhány szemet szoktam csak szórni 1 lityó löttybe, hogy még meg bírjam inni. :-) C-vitaporból 1 kiskanálnyi a szokott adag, jól helyettesíti a citromot.
Én egyszer kóladióval kísérleteztem, kicsit euforizált, és pörgetett 3-4 órán keresztül... lehet nyersen porítva, vagy teába fõzve fogyasztani.
"A mályvavirágúak családjába tartozó nyugat-afrikai fa, melynek régóta ismert élénkítõ hatása. Mint a kakaó nem is olyan távoli rokona, szintén összetett, érdekes alakú terméssel szolgál, melynek a magját használjuk fel. A fák (Cola acuminata és Cola vera) egész évben folyamatosan hajtanak. Sok helyen termesztik beleértve Kongót, Madagaszkárt, Mexikót és Kolumbiát, illetve a Közel-Keletet. Mivel a trópusi õserdõ szülöttje, máshol csak üvegházban maradhat meg. Európában már ismerték a 16. században is, de az egész világ nagyjából kétszáz éve ismeri. A magokat pár napig napon szárítják, és nagy részét már õrölve exportálják a - trópusi országok kiváltságos botanikai változatosságát élvezni csak távolról tudók – külföldiek számára.
Az ilyen formában feldolgozott cola dió 0,5-2,5% koffeint tartalmaz. Összehasonlításképpen: ez leginkább a tea koffeintartalmához áll közel. Mivel azonban az összes koffeintartalmú növény hatása lényegesen különbözik a többiétõl (a szintén aktív hatóanyagnak számító tanninok és egyéb xantinok: a teobromin, teofillin változó aránya és a fogyasztás módja miatt), valóban újszerû, frissiítõ érzés. A diabetikus kólákban gonosz módon csapják be az emberek ízérzékelését: mesterséges ízesítõszerek (amik általában még csak nem is analógok a természetben elõforduló változataikkal), aromák , cukor és rengeteg foszforsav „próbál meg” hasonlítani valamire, ami ennél azért sokkal több.
Hatása: élénkítõ, de máshogy, mint a kávé. Hosszabban tart, mértékletes fogyasztása esetén nem okoz szívdobogást, ezért kíméletesebb. Azért jegyezzük meg: ez a 2,5%-os koffeintartalom nem kevés, fõleg ha kameruni fajtáról van szó. Éppen ezért már néhány gramm is elég belõle (kb. egy kiskanálnyi).
A szellemi éberséget magasabb szintre emeli, fokozza a pulzust, szóval fizikailag is stimulálns hatásra számíthatunk. A teofillin miatt fokozza a kiválasztást is.A 90-es években zajlott kutatások szerint is az egyik legjobb stimuláns, ha kerülni szeretnénk a koffeintartalmú növények fogyasztásával általában együtt járó erõs vízhajtó hatást. Teobromin-tartalma kifejezetten magas (majdnem, mint a kakaóban), emiatt enyhén euforizál .
Nagy mennyiségben megtalálhatók benne az úgyenevezett katechinek is. Ezekrõl érdemes tudni, hogy fontos antioxidánsok, azaz gátolják a gyulladást és segítik elhárítani a káros szabadgyökök (dohányfüst, szmog) által szervezetünkre mért csapást. Nem véletleünül lett a nyugati kultúra egyik elsõ számú élénkítõszere.
A cseranyagok miatt lassabban szívódik fel, mint a kávé, de minimum 6 órán keresztül tart a hatása. Afrikában tradicionálisan nyersen fogyasztják. A kólamag rágása felfrissít a nehéz fizikai munka során, mert fokozza a vérkeringést és segíti az izommunkát. Érdekes, hogy a magok nyersen elrágva kezdetben igen keserûek, majd egy kis idõ múlva édessé válnak, mivel keményítõt is tartalmaznak.Az afrikaiak számára gyakran társas tevékenység a kóladió rágása, és ezért nagy jelentõsége van a mindennapi életben.
Sok helyen éhségérzetet megszüntetõ hatása miatt is kedvelik. A Nigériában és Nyugat-Afrikában élõ yoruba kultúra számára azonban még ennél is több: õk rituális és vallási ceremóniák alkalmából fogyasztják. Az õsök tisztelete számukra nagyon fontos, és imádságaik során gyakori áldozati ajándékként szerepel. A társasági összejövetelek többségénél azonban megtalálható: esküvõk, temetések és névadás alkalmával. "
Khm... *karamellás. (vajon miért a mellekre gondoltam? X'D) Szóval nagyon jó, hangulatos maga a bolt is, de sajnos kevés városban akad ilyen. :-/ Itt Kaposváron sincs.
Kedvenc teám, némely tea házban is megtalálható az itallapon,de otthon készítve az igazi.
A gyümölcsteát pedig valóban csak az elkészítés módja miatt hívják teának, de léteznek gyümölcsös ízesítésû "valódi" teák is.
Kb. fél éve pillantottam meg a Demmers Teaházat a gyõri Árkádban és az õsszel be is néztem. A földi mennyországban éreztem magam. Mondom az eladó hölgynek, hogy igazából nem is tudom pontosan mit szeretnék, elõször vagyok itt, a fekete teákat szeretem, melyek azok? Mondta, hogy a kék címkés mind az. 60 féle biztos volt és még mielõtt átfutottam volna a neveken már dugta is az orrom alá az egyik nagy fém dobozt. Ismerõs bergamot illat, mondom ez olyan, mint az Earl Grey és valóban az is volt. Aztán jött a következõ... Isteni illatok egymás után... Most éppen még kísérletezgetek, próbálgatom a különbözõ teákat, de az "ír krém"-bõl és a "bergamino"-ból valószínûleg mindig lesz itthon. Budapesten és Pécsett is van ilyen teaház, akit egy kicsit is jobban érdekel a téma (eddig esetleg csak filteres teákat ivott) szakítson rá idõt és térjen be egyszer valamelyik üzletbe, nem fogja megbánni!
én nagyon szeretem a teát.zöld tea a kedbencem,finom cukorral és mézzel is,mindkettõ,de mézzel kapcsolatosan vannak kedves élményeim,amikor egy kellemes otthonos helyen fogyasztottam pár lány társaságában,és magunknak kellet ízesíteni,mézzel jó volt játszani egymás nyelvérõl lenyalni,közben még a tea is nagyon finom volt:)