"A vesekõképzõdésrõl, a húgysavszint növekedésérõl, a túladagolt C-vitamin okozta skorbut jellegû betegségrõl szóló jelentések egyelõre megalapozatlannak bizonyultak."
Ha egyszer azt irjátok, hogy a C vitamin a vizelettel ki ürül, akkor miért irjátok le, hogy a szervezetben le rakodik, meg vesekõ képzödés indul be miatta?
Zsenikém, azért mert amikor a vese feldolgozza, aközben megnõ a húgysavszint... és ez hosszú távon vesekövet okoz...
"még mindig nem mondtatok indokot arra: miért gondoljátok, h az általunk elérhetõ mennyiségû, bevihetõ vitaminmennyiség az alap, a szabvány, a maximum amire szükségünk lehet?"
MO-n normális táplálkozással, esetleg egy-két vitaminkiegészítõvel szvsz könnyen bevihetõ a szükséges adag.
"mi meg azt, hogy ha megeszik 1et, akkor lehet rendben van, de ha még 29t, akkor már király."
Én meg még mindig nem értem, hogy miért lenne jó a szükségesnél nagyobb mennyiségeket bevinni. (ha úgyis kihugyozod, lerakódik, stb)
A megfelelõ mennyiségû jód bevitelének fontossága nem kérdéses, de ez még nem jelenti azt, hogy indokolt lenne a napi szükségleten felüli bevitele. (amit a Japánok tesznek a táplálkozásukból adódóan)
A pajzsmirigyhormonok termelõdése bizonyos határok között nem függ a bevitt jód mennyiségétõl. Tehát teljesen mind1, hogy a napi adagodat, vagy annak két-háromszorosát viszed be. Viszont a túl sok jódot csak egy bizonyos határig tolerálja a pajzsmirigy (kb. 1000 mikrogrammig). A japánok is csak kb 3-4-szeresét viszik be a szükséges mennyiségnek.
A napi jódszükséglet nagyon alacson, olyan 150 mikrogramm. Ez azt jelenti, hogy egy embernek életében összesen egy tele teáskanálnyira van szüksége. Amíg a normális pajzsmirigy toleráns a kiadós jódtöbbletre, a beteg, arra érzékeny pajzsmirigy nem. A túl sok jód pajzsmirigybetegséget válthat ki és tovább ronthatja a már fennálló problémákat. A jód-túladagolástól egy gyolyvás elváltozásban, vagy Graves-kórban szenvedõ állapota átmehet hiperthyreózis-ba (pajzsmirigy-hormon túltermelés), ugyanakkor egy elégtelen pajzsmirigy mûködésben szenvedõ állapota hypotireozist (pajzsmirigy-hormon alultermelés), vagy a golyvák növekedését eredményezheti. Rendszeres, korrekt mennyiségû jód bevitele ajánlott."
Még annyit, hogy Magyarország nagy része erõsen jódhiányos terület, ezért szükséges lehet kiegészítésként jódot fogyasztani. Erre tökéletesen megfelel a jódozott só, vagy akármilyen táplálékkiegészítõ.
Tehát a "tökéletes adag" az pont annyi, mint amennyire a szervezetednek szüksége van, sem több, sem kevesebb. És szerintem így van ez minden más vitaminnál/nyomelemnél.
A tengeri halak, kagylók 10-20 dekagrammja egy napra elegendõ jódot tartalmaz. Ilyesmit azonban ritkán fogyasztanak a Kárpát-medencében. Hogy a szükséges jódmennyiséghez hozzájusson egy magyar kismama, ahhoz naponta 3 kiló disznóhúst és 4,5 kiló rizst, 1 kiló tojást és 2,5 liter tejet vagy 6 kiló almát és 10 kiló körtét kellene megennie. Mivel ez képtelenség, hazánkban az ivóvíz az egyetlen szóba jöhetõ forrás."
még mindig nem mondtatok indokot arra: miért gondoljátok, h az általunk elérhetõ mennyiségû, bevihetõ vitaminmennyiség az alap, a szabvány, a maximum amire szükségünk lehet?
ti mind úgy értelmezitek, hogy ha vki megeszik 1 citromot, akkor õ megtette a kötelesseget, rendben van.
mi meg azt, hogy ha megeszik 1et, akkor lehet rendben van, de ha még 29t, akkor már király.
tehát mindenki elvan a szanalmas activáljával, de lehetne jobb.
csak az irjon aki felfogta, képernyöbillentyüzettel szuttyogok. sodi meg ne, mert végtelenül buta
a tengeri kajákról annyit, hogy 80 féle halkészítményt tiltottak be Mo-i multiknál a múlt héten, mert a megengedettnél sokkal több HIGANY volt benn. Szóval sztem bárhol lehet nem megfelelõ beltartalmú, vagy vegyszeres élelmiszert vásárolni...
akkor rakódik le a szervezetben, ha NEM étkezés közben veszed be, hanem csak simán szopogatod a KEVÉSBÉ drága, olyan pezsgõs típust. Ezek között van olyan, ami lerakódhat.
Nekem így járt egy ismerõsöm, de calciummal, napi 4-5 kalcuium pezsgõtablettát ivott, amikor kitört rajt a tavaszi-nyári allergia, úgy egy év múlva veseköve lett.
Úgy robbantották neki, hát olyan fájdalmai voltak, hogy azt mondta, nem kívánja még az ellenségének sem.
Ha ezt is étkezés közben, vagy utána veszi be, akkor nem történik ilyen. Folyadékként foagyasztva nap közben viszont így járhatnak a rosszabb minõségû C-vitaminnal is.
jaj faszságokat nem szeretek hallgatni nyugat-európában biztos mindenki piacra jár nenikéhez társadalom döntõ többsége megveszi inkább boltban a vegyszerekkel, akár genmanipulácioval kezelt zöldséget lassuk be és roluk van szo
tehát természetes formában beviszik azt, amt te csak mesterségesen tudnál. mégis jó nekik. hogy lehet, hogy nem az adag a tökéletes adag, amit te szedsz?
Ha egyszer azt irjátok, hogy a C vitamin a vizelettel ki ürül, akkor miért irjátok le, hogy a szervezetben le rakodik, meg vesekõ képzödés indul be miatta? szvsz már ezen a ponton be nyeltétek az oltogató dumát a médiából. van ám egy jó méregtelenitõ program ami ennél is nagyobb adag vitaminokkal dolgozik, és abba se halt bele senki, sõt...
ha adhatok egy tippet, mint szakerto, a zsirban oldodo vitaminokkal ne kiserletezzetek ADEK.
Na jó, mindegy, 2500 forintot megér ez a szar, úgy is túl sok marketing-könyvet veszek, rakok mellé a pénztárnál a változatosság kedvéért egy ilyet is...
Most már kiváncsi vagyok.
Úgy bírom hogy itt mindenki olyan marha okos.
Ezt jól megcáfoltad, barátom! Had tapsoljalak meg! Azért mert olvastál egy könyvet, még nem kell Szentírásként vakon követni. Milyen jogon mondod, hogy faszság? A te álláspontod legalább akkora faszság, ha 30 citromban gondolkodunk. És akkor ez egy érv volt, nem pedig egy indulatos felszólalás...
A napi ajánlott bevitel bõven 75 (hetvenöt) mg alatt van.
A C-vitamin-felesleg a vizelettel kiürül a szervezetbõl, rendkívül nagy adagban (napi 1000 mg feletti tartós adagolás) azonban vesekõ-képzõdést, fejfájást, alvászavarokat és gyomorpanaszokat (haspuffadás, felfúvódás) okozhat; növeli húgysavszintet. Terhes nõknek a nagy adagok fogyasztása nem ajánlott. További veszély, hogy ebben a mennyiségben a vitamin akadályozhatja a réz és a szelén felszívódását.
"a japánok vagy 10x anny jódot esznek mint mi, a tengeri kajáik miatt. japánban átlagéletkor 20 évvel magasabb mint itthon. hasznos sok jód? igen. be tudsz szedni sokat belõle természetes úton? nem. hoppala."
csak egy kérdés: tudsz adni valami forrást, ahol az elfogyasztott jód mennyisége és a várató élettartam közötti összefüggést vizsgálták?
ki mondta, hogy a boltban kell megvenni a zöldséget? A piacon célszerû a hátsó sorban ahol tanyasi nénik bácsik árulnak, vagy a legjobb ha van kerted, de ez nem mindenkinek adatik meg sajna, meg mondjuk sokan nem is akarják, kényelmesebb a teszkó gazdaságos zöldséget megvenni.
nem eszem. de attól még természetesnek tûnik a tengeri kaja...
és én itt fejeztem be ezt az egészet, mert van jobb dolgom is. (pl. versenyezni egyet)
mostmár jöhetnek a "hóáhó! menekül! tudja hogy nincs igaza...!" kommentek... Ha tudtok valami BIZTOSAT szóljatok.
azért idézek, mert képernyobillentyüzettel lassan tudok csak irni :d
" Sokat segít a gyógyszercégeknek az is, hogy még mindig benne van a köztudatban az a nézet, hogy kiegyensúlyozott táplálkozással minden vitamin, ásványi anyag és nyomelem maradéktalanul bevihetõ az emberek szervezetébe, ezért semmi szükség táplálék kiegészítõk szedésére (minden (nõi) magazin unalomig ezzel van tele). Természetesen törekedni kell a minél egészségesebb táplálkozásra is !!! De kérdem én, egy átlag ember hogyan tud pl. télen napi 3-5 alkalommal friss gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiõrlésû kenyeret, stb… enni. Még nyáron sem.
Sajnos már ez is teljesen elavult nézet, lehet, hogy 100 éve ez még igaz volt, de a mai kor civilizált embere már nem képes átlagos táplálkozás, anyagi helyzet és környezeti feltételek mellett bevinni a ténylegesen szükséges tápanyagokat a szervezetébe.
Lássuk, hogy miért van ez így: A modern élelmiszeripar már szintén a profittermelést helyezi elõtértbe elsõdleges célként, nem pedig az emberek megfelelõ, jó minõségû táplálását. A boltok pultjaira kerülõ élelmiszerkészítményeknél az elsõdleges kritérium a gusztusos, szép külsõ, a hosszú eltarthatóság, a beltartalom nem igazán számít.
A modern élelmiszeripar agyonfeldolgozott, agyontartósított, rengeteg aromával, stabilizátorokkal, színezékekkel ellátott termékei nem tartalmazzák megfelelõ mennyiségben a létfontosságú tápanyagokat.
Sajnos a zöldségek, gyümölcsök, növényi táplálékok többsége sem számít már jó vitamin-, ásványi anyag- és mikroelem forrásnak, mert a növények többsége is tápanyaghiányos állapotban nõ fel. (Kísérlettel kimutatták pl., hogy a burgonya C-vitamin tartalma jelenleg 40 %-a 100 évvel ezelõtti mennyiségnek!)
A termõföldek a sok mûtrágyázás ellenére is kimerülõben vannak, ráadásul rengeteg növényt takarítanak be féléretten, hogy a boltba szállításig megõrizzék gusztusos mivoltukat, de ennek hatására a nem, vagy félig érett növény jóval kevesebb tápanyagot tartalmaz.
( Érdekesség képen pl. a banánt teljesen éretlenül szedik le, majd a szállítás után, közvetlenül a boltba kerülés elõtt etiléngázzal érlelik, hogy szép sárga legyen.)"
szintetikus kaja viszont itt van. nekün ez is természetes környezetünk. abból nehéz jól táplálkozni.
jah biztos esel napi 1-2 alklommal tengeri halat, meg minden szart szerintem is és most ne mond h "te biztos tudod mit eszem" mert azt biztosan tudom h annyit mint egy japó biztos nem.
" Vizsgáltak pl. egy népcsoportot, a hunzákat, akik szokásos napi táplálékukkal 75-100 ezer NE ( !!!) mennyiségû A-vitamint visznek be. Az A-vitaminból az ajánlott napi adag 5000 NE, a hunzák napi bevitele ennek a 15-20-szorosa. Ahelyett, hogy súlyos mérgezésben szenvednének, feltûnõen hosszú ideig élnek, nem ritka náluk a 100 éves korú ember. Továbbá a népcsoport tagjai között ismeretlen a rák és egyéb civilizációs betegségek."
nekünk ez sem lenne
a tengeri kaja azért nekem elég természetesnek tûnik. hoppala.
elég kilátástalan ez a topik, mert senki nem tudja, hogy valóban mi is lenne az igaz. mindenki a saját véleményét irja folyamatosan (én is te is, mindenki), és ezek nem úgy tûnnek mintha találkoznának...
és még1x utoljára: nem a vitaminok ellen vagyok, csak arra vagyok kíváncsi hogy tényleg ész nélkül tömni kell-e a tablettákat...
Nem az én cikkem :) Én csak a házi dogámhoz használtam fel :)
"A fölöslegben felvett aszkorbinsav - vízoldékony lévén - könnyen távozik a vizelettel. Joggal mondhatnánk tehát: ha túl sok aszkorbinsavat fogyasztunk, csak elpocsékoljuk. Hallani olyan nézetet, hogy ezzel a világ legdrágább vizeletét állítjuk elõ. De vajon mennyi az a túl sok? Dr. Michael Colgan nagy létszámú csoporton végzett vizsgálata szerint az emberek egynegyede napi 1,5 gramm C-vitamin fogyasztása után érte el a vese ürítési küszöbét, a páciensek több mint fele napi 2,5 grammnál, és akadt négy személy, akiknél napi 5 gramm volt a határ."
Honnan a rákból tudjam? :)) Ami Sadist cikkjébõl kiderül, ártani nem árt, magadhoz vehetsz jó sokat. Viszont ami engem érdekelne, hogy mennyit hasznosít a szervezet belõle...
senki. csak kiszámoltam hogy az 1500mg, az kb. 30 citrom... :)
viszont ez azt jelenti, hogy természetes úton soha nem lesz képes senki bevinni a megfelelõ mennyiséget, csak mindenféle koncentrátum, kivonat formájában. márha több g a megfelelõ mennyiség. de ezt ugye nem tudjuk. ezt csak egy bazinagy-bazihosszú kísérlettel lehetne bizonyítnai. sok emberrel, különbözõ adagokkal egy életen keresztül. egy biztos: valakinek tuti igaza van, és biztos van egy megfelelõ mennyiség amin felül felesleges bevinni a szervezetbe. és szerintem nincs olyan ember aki meg tudná mondani, hogy mennyi is ez...
sztem pont errõl van szó, h mi az ésszerû keret. évtizedek óta nevelik a köztudatba, h nem kell sok vitamin. bizottság van az ajánlott értékek meghtározására. ki mondja meg, és miért, h mennyi az rda?
miért ugyannnyi az rda nõnek férfinak, gyereknek idõsnek, soványnak kövérnek.
és ki mondta, h a napi 30 citrommal bevett 1500 mg általános kéne, h legyen, bárkinek?
mielõtt hülyeségeket beszélnél szétnézhettél volna a termékei összetételét illetõen..jelen esetben az általad említett "mûanyag" magas dózisú c vitaminnal kapcsolatban :
C 5000 Formula
A nagy dózisú C-vitamin különösen fontos az egészség helyreállítása és megõrzése érdekében. A termék különlegessége, hogy számos természetes forrásból kinyert C-vitamint tartalmaz. (!)
Egyedülálló C-vitamin keverék, amely 22 különbözõ, természetes forrásból származó C-vitamint és ahhoz kapcsolódó tápanyagokat tartalmaz por formában. Rendkívül magas hatásfokú és elhúzódó felszívódású, különlegesen jó minõségû készítmény.
na hol itt a mûanyag ? max a doboz, amikben a pirulák vannak benne! :DD
Én egyszer C-vitaminról írtam házi dogát. Csak egy-két idézet belõle: "Az ember és néhány állat elveszítetteaszkorbinsav-termelõ képességét. Emiatt lettszámukra a C-vitamin vitamin, amelyet a táplálékból kell megszerezniük, holott a fejlettebb gerincesek túlnyomó többsége maga állítja elõ ezt a vegyületet."
"Az általánosan elfogadott adag a régebben a skorbut megelõzésére javasolt napi 60-80 milligramm, de ez a nézet napjainkban tarthatatlan. Ha csak ennyi C-vitamint fogyasztunk naponta, akkor tulajdonképpen állandóan a szubklinikai skorbut állapotában élünk. A mai átlagember tápláléka nem tartalmaz elegendõ C-vitamint, a táplálékból csak akkor juthatnánk kielégítõ mennyiséghez, ha visszaköltöznénk az esõerdõbe. Nemrégiben végzett felmérések szerint napi 250 milligramm C-vitaminra van szükségünk. Még újabb tanulmányok azt sugallják, hogy naponta 500 milligrammot kell fogyasztanunk. Ez a mennyiség látványosan csökkenti a rákos megbetegedések, a szív- és érrendszeri problémák, vagyis a halálozás kockázatát. Linus Pauling és munkatársai szerint napi 10 gramm C-vitamin feltûnõen növeli a rákos betegek túlélési idejét. Azt állítják, hogy a szív- és érrendszeri károsodások mutatói javulhatnak ekkora adag aszkorbinsav hatására, sõt, az immun- és a neuroendokrin rendszer megfelelõ mûködéséhez is szükség van ennyi C-vitaminra."
"A nagy dózisú aszkorbinsav igazából csak a bélrendszerre lehetne veszélyes, de erre sem találtak bizonyítékot. 14 éven keresztül vizsgáltak 11 000 pácienst, és megállapították, hogy a bélrendszer aszkorbinsavtûrõ képessége egészséges emberekben 10-15 gramm C-vitaminig terjed, 30 és 60 gramm között van a közönséges náthában szenvedõkben, míg rendkívül súlyos fertõzés esetén 199 gramm fölé emelkedik. A legjobb gyógyulási eredményt akkor érték el, amikor legalább 3 vagy több gramm C-vitamint adagoltak minden negyedik órában. Szerencsénkre a C-vitamin az ember számára az egyik legkevésbé toxikus vegyület."
"A C-vitamin tehát valóban különleges: Szent-Györgyi Albert szerint nem is vitaminként, hanem élelmiszerként kellene fogyasztanunk. Azt mondja, tekintsük az aszkorbinsavat háztartási cikknek. Kilós kiszerelésben kellene árusítani, s az üzletekben egy sorban álljon a cukorral, a liszttel és a sóval. Szent-Györgyi naponta 1 gramm C-vitamint evett 84 éves koráig. Akkor tüdõgyulladás döntötte le a lábáról, s az adagot 1-rõl 8 grammra emelte, és hamarosan felépült. A neves táplálkozáskutató, dr. Michael Colgan 5 grammot fogyaszt, a kétszeres Nobel-díjas Linus Pauling adagja napi 10-18 gramm volt. Jómagam a téli napokon 1-2 grammot szoktam bevenni."
Ez valóban csak érdekesség (és tényleg nem fikázni és kötözködni akarok). Tényleg szép kort élt meg. De hogy a C-vitamin miatt, az azért nem bizonyított... Lehet ha csak napi 500-at visz be akkor 10 évvel tovább él. Volt olyan ismerõsõm, aki útálta a zöldség-gyümölcsöt, füstölt mint a gyárkémény, 92 évet élt. Azért arra nem bíztatnék senkit, hogy kövesse a példáját. A C-vitamin (és a többi vitamin) jó és hasznos dolog, ésszerû keretek között.
nah hát azért a tények nem tudom mikor voltak egyenlõk a fikázással. teljesen ellentmond önmagának. a gyógyszergyárakat vádolja, de közben azt mondja, hogy mega-dózisú C-vitaminra van szükséged, amit ugye természetes úton képtelenség bevinni, tehát szedjél bogyót...
jah és még pár dolog: -a gyógyszergyárak iránt nem érzek semmit, itt most nem õket támogatom, csak a józan észt -nagyon-nagyon ritkán szedek gyógyszert (talán csak akkor néha, ha másnapos vagyok -> fejfájásra) -nem igazán szoktam beteg lenni -NEM szedek C-vitamin tablettákat
"Egy érdekesség pl. hogy a még mindig az orvosi egyetemeken oktatott és a köztudatban is bennlévõ 60 mg C-vitamin igényt Adolf Hitler dolgoztatta ki az orvosaival, olyan MINIMUM adagként, amit muszáj volt adni a katonáknak ahhoz, hogy a skorbutot, a C-vitamin hiány utolsó, halálos fázisát elkerüljék. És ez az adag van bent a mai napig a legtöbb „bolti” készítményben.
Az is egy érdekesség, Szent-Györgyi Albert, aki a C-vitaminnal kapcsolatos kutatásaiért kapott Nobel-díjat, naponta legalább 1000 mg-ot szedett élete végéig, és nagyon szép kort ért meg."
Érdekes dolgokat beszél a topiknyitóemberke.:)) A gyógyszergyártók ellen beszél(olvasott könyve után) ugyanakkor tömi magát a mûanyag C-vitaminnal. Hehe.:)) A gyógyszerlobbynak õ a legjobb ügyfele.:) Az eszébe sem jut, hogy a vitaminok úgy hasznosulnak a legjobban, ha természetes formában kapja azt meg a szervezet. Meglehetõsen magas a C-vitamin tartalma a zöld paprikának, hordós káposztának(legjobb téli c-vitamin forrás), almának, fokhagymának, hagymának, áztatott csipkebogyó teának. Valamint a gyümölcsökben, zöldségekben a c-vitamin mellett sok más vitamin, ásványianyag is található, mindenféle mûanyag hordozó nélkül, ami csak terheli a méregtelenítõ szerveket. A vitaminokat éppen ezért kell minél természetesebb formában fogyasztani, hogy ne csak 1-2-3 féle jusson a szervezetbe, hanem komplexen. ugyanis egymás felszívódását is segítik. És nem az a lényeg, hogy mennyi vitamint eszel, hanem, hogy mennyit épít be a szervezeted. Az sem mindegy, mivel is fogyasztod a vitaminok, mivel vannak belõlük zsírban, illetve vízben oldódó vitaminok. Kicsit összetettebb dolog ez attól, hogysem egy könyv alapján bárki okos legyen.:)) A C-vitaminról még annyit, hogy valóban arra van a legnagyobb szüksége a szervezetnek, már csak azért is, mert nem raktározza a szervezetünk, mint sok más vitamint. A legérzékenyebb vitamin is egyben, ugyanis hõkezelésre nagyon érzékeny, 55 C-on már elbomlik.
eh szomorúan látom h megint csak egy fikazodni kepes csira tarsasag gyult itt ossze.
C vitamin napi szükséglet
életkor szükséglet (milligramm)
nõ férfi Félévesnél fiatalabb 35 7-12 hónap 40 1-3 év 45 4-6 év 45 7-10 év 45 11-14 év 60 15-18 év 60 19-30 év 60 31-60 év 60 60 év felett 60
szükséglet (milligramm)
nõ férfi Várandósság 80 - Szoptatás 90 - Nehéz fizikai munka - 100 Stressz 120 Dohányzás 150 175 Alkohol fogyasztás 120 Menopauza 60 -
A hiány és többlet hatása
Hiányállapotok
C-vitamin hiányában az immunrendszer gyengül, a fertõzésekre való fogékonyság nõ. Súlyosabb esetekben a skorbut nevû betegség lép fel, ami az érfalak meggyengülésével és megrepedésével, illetve fog- és ínygyulladással járó, esetenként halálos kimenetelû betegség (bár napjainkban már nem jellemzõ).
Túladagolás
Vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni. Sokan szednek viszont úgynevezett "megadózisú" C-vitamint, mondván ettõl nem lehet semmi bajuk. Megfigyeléseken alapulva kijelenthetõ, hogy a tartósan napi 1000 mg feletti C-vitamin bevitel káros lehet. A leggyakoribb tünet ilyenkor a vesekõ, de a szövetekben is lerakódhat a C-vitamin kis kristályok formájában
egyébként van egy olyan õsi mondás ami nem véletlen, minden nap egy alma az orvost távol tartja, és nem úgy szól, hogy minden nap egy C vitamin tabletta, inkább gyümölcsöt eszek mint mindenféle bogyókat
hát igen ezt kéne végiggondolni. nyilván az nem természetes hogy valaki megeszik 30 citromot, vagy 40dkg õrölt paprikát (ezekban van kb 1500mg). Ez azt jelenti, hogy aki nem tud hozzájutni a vitamin-bogyókhoz, de mondjuk megiszik 2 citromból limonádét (100mg), bevág pár db paprikát, meg eszik még mondjuk gyümölcsöket is, akkor az súlyos C-vitamin hiányban szenved? Mert "csak" 2-300mg-ot vitt be a szervezetébe? Ez csak vicc lehet. Bár ha sok pénzt akarnék szerezni, akkor énis biztos valami ilyesmi "katasztrófa-könyvet" írnék...
hát akkor igyad a szinezett vizet 0 gyümölcstartalommal, mellesleg a poharat is megfesti, szóval festéknek elsõ osztályú :)