Minden adalékanyagnak van E száma, még a természeteseknek is, és nem minden E káros, itt van példának az E-300, ami az aszkorbinsav, vagyis más néven C vitamin. Az E-s adalékanyagok között amiket leginkább kerülni kell, az a mesterséges tartósítószerek és színezékek. Van egy nagyon jó könyv, Tóth Gábor írta, címa, az E-számokról õszintén, elég érdekes dolgok vannak benne, pl, mibõl készül az eperaroma (egy ausztrál fának a forgácsából...)
A lényeg: Lehetõség/pénz szerint minél többször fogyassz természetes kaját a mû szarok helyett. Ha egyszer-kétszer elfogyasztasz vmi mû kaját/italt az még nem nagy hiba...a rendszeresség AZ! És persze mozgás/kondizás nem árt. "Ép testben, ép lélek." Gondolkodj el rajta, nem szükséges megfogadni egy egyszerû tanácsot.
Egyetértek, töltött káposzta, pacalpörkölt , ezeket van értelme enni, mellé egy kis gyümölcs, egy üveg sör, és a szervezet megkapta amire szüksége van.
Ja, hát ezaz! Lehet enni mindent, húst, fehér szallonnát is stb. meg minden földi jót ami jól esik. Mükajákat kivéve. Az összes természetes kajákról szépen kiderült, hogy mégsem ártalmasak. Sok DR. Okostojás régebben tojás-t szinte kerülendõ méregnek hitte. Koleszterin bomba jujjj. A mennyiség a lényeg! A zöldség is hizlal, az elefánt is pl. tök vega és mégis milyen jó húsban van.
Nem tudom valakinek feltûnt-e, hogy a tanulmány 6 éven keresztül zajlott. Sajnos nem tudjuk meg, hogy meddig volt a majmoknak mindennapi(!) eledele a Cheeseburger... Ezekkel a tanulmányokkal valóban ki lehet mutatni, hogy "igen, ez valóban elhízást okoz" csak azt felejtik el odatenni a mondta végére, hogy "ha minden nap, hat éven keresztül, rendszeresen..."
1: Napi 2 etkezes teljesen lelassitja az anyagcseret. Emellett egy alkalommal tobbet is fogsz enni, ami a lassu anyagcsere mellett nem tul elonyos. (pontosan ez az ami, elraktarozasra kesztet) A rendszeresen fellepo hianynak pedig nem csak az izmok, hanem akar az agy is karat lathatja.
2: Nem tudom tudod-e milyen az a "komolyabb" fizikai munka. Napi 5-6 utosebb etkezes alatt kb 1-2 het alatt osszeomlik a szervezeted.
Ami a képen van, jellemzõ: olajjal áztatott krumpli kecsapba tunkolva, müanyag pohárkában... gusztusos.
Azért káros az egézségre a meki féle kaja, mert moslék xar, meg pofátlanul sokat kérnek érte. Ahelyett hogy ugyanannyiért egy étterembe elvinné a családot a paraszt egy normális kaját enni, beülnek a mekdonaldszba mert ott van felfujt gyerekcsuszda. Alternativ ötletem, étterem+játszótér.
Szerintem csak a 3/4 részét kell megenni annak amit eddig ettél, reggelre csak gyümölcs.
Ismerek olyat akinek bevált. Persze 1 év után adta le a kilókat, nem 2 hét alatt...
még mindég azt mondom, mozgás mozgás mozgás! 5 év után elõvettem a bringám, most szinte mindenüvé azzal járok! Az elsõ alkalommal 1 perc után maj kidobtam a tüdõmet, most meg élvezem, ha a város egyik végébõl át tekerek a másik végébe. ez most persze kicsit kisarkított, de ha tehetem reggelente tekerek bõ gél háromnegyed órát! jobban is vagyok napközben! de a mesterséges szarokról télleg le kéne szoknia az élelmiszeriparnak, mert már rég nem a tartósításon van a hangsúly, hanem hogy jobban csússzon!
egyebkent csak jo minsosegu etelekbol erdemes sokszor kajalni, mert aki napi 3 kajalassal hizik, es utana ugyanazokat az eteleket eszi napi 5szor az ugyanugy hizni fog
napi 2 az nagyon keves a szervezet akkor raktaroz, ha erzi hogy nem tudsz allandoan kajahoz hozzajutni, ugyanis ilyenkor igyekszik felkeszulni, hogy egy insegesebb idoszakot is kepes legyen atveszelni, ezert raktaroz mindent persze a ritka kajalassal is lehet fogyni, mas kerdes, hogy ilyenkor nagyreszt izomzatot bont le a szervezet egyebkent a vizzel is ugyanez a helyzet, minel tobbet iszol annal kevesbe leszel bevizesedve, mert minek tarolodna egy olyan dolog, amihez mindig hozzajutsz?
Napi kettõ semmiképp nem tanácsos. Én fél év alatt fogytam 40 kilót és meg kell mondjam hogy a napi 5 az kell.Egyébként minden fogyokúra alapja a napi többszöri (értsd 3nál több) Egyébként pont a vércukoszint számít legjobban bele abba hogy miképp viselkedik a szervezeted ha tápanyagot kap. Egyébként tényleg a reggeli a legfontosabb. Amit elfogyaszt az ember azt tuti fel is használja.
Én úgy gondolom, hogy az esetleg ideális étkezési mennyiség a napi 2, komolyabb fizikai igénybevételû munkánál a napi 3. De a legfontosabb, mindig az elsõ reggeli étkezés, mert az adja meg az aznapi energia mennyiségünk alapját, és kezdõ "löket"-ét. Az ennél többszöri étkezés szerintem felesleges energiabevitelekkel is járhat (megkívántam mos ezt, meg még egy kicsit ebbõl, stb.), ráadásul szerintem a szervezetet jobban ösztönzi az elraktározásra, mondván: "Itt az újabb adag". Az elsõ étkezésnek reggel kell lennie, míg a masodiknak valamikor délután kettõ és négy óra között. Ha három étkezés van a másodikat elörébb, a harmadik kicsitt hátrébb érdemes rakni. Persze ez az egész függ a munka idejétõl, hogy mettõl meddig tart (pl. éjszakai vagy késõ délutáni mûszakos emberek).
Egyébbként ha már úgyérzitek, hogy semmit sem ehettek meg, akkor ne legyetek betegek, mert akkor csak még rosszabbra fordul a dolgotok (ügyebár: gyógyszerlobbi) . És az árak ott mégcsak a jobbik tényezõk, hogy a gyógyszerek eredetileg mik is voltak, és mi célból készült az alapanyaguk elsõkét az megint más .
Nincsmit csodálkozni a dolgon, az élelmiszeripar (mint bármely más iparág is) a költségek csökkentésén és a profit maximalizálásán dolgozik. A fogyasztók érdekei ezzel sokszor ellentétesek, de erre nagyívben szarnak. Olcsó mûanyag szeméttel etetnek minket fogyasztókat, akik magunk is hibásak vagyunk mert megvesszük ezeket a termékeket a marketingesek lelkes félrevezetõ hadjáratára hallgatva (reklámok), vagy egyszerûen csak gyarlóságunktól vezérelve. Világunk pénzalapú becsülettõl (csaknem) teljesen mentes. A legtöbb befektetõ(csoport) abban látja a fantáziát, hogy a tömegeket átverve szedjék meg magukat, majd meglévõ pénzük jó részét még nagyobb tömegek átverésére költsék. Ezen céljuk elérése érdekében semmitõl nem riadnak vissza. Itt tartunk ma...
Mondjak nem a gyümölcsök mert a középkor embere ismerte a mézet (sõt a rómaiak is) és abból készûltek a sütemények. De persze hozzá kell tenni, hogy a méz messze nem hízlal úgy mint a cukor és sokkal természetesebb is.
http://www.zpok.hu/fogyved/e-szamok/eanyagok.html#Szinezekek ha már E adalékok
A finomliszt illetve a finom cukor, valamint a hántolt rízzsel is egy baj van, hogy szépen finomra örölték, és a rostokban gazdag részét kidobják! Pont azt ami a legfontosabb lenne a szervezet számára! Magában az, hogy light cuccot eszel nem garancia arra, hogy nem hízol! Ez csupán arra jó, hogy megveszed a drágábbik rosszat! Nem a zsírt kell megvonni a szervezettõl, nem a szénhidrátot! Mindent lehet mértékkel! Rengeteg fogyokúra létezik, általában vagy az egyiket, vagy a másikat vonják meg a szervezettõl, ez rövidtávon is okozhat problémát állitólag! Update barátunk egyébként nem beszél hülyeséget, a glükimás indexre ha vigyáz az ember, akkor nem zabálja folyamatosan tele magát csokival, meg cukros tésztákkal, azt nem fog hízni! Ha meg mozog az ember, napi 1/2-1 órát, akkor biztos lehet benne, hogy fogyni is fog, ha van feleslege! Egyébként a gond a mai fiatalokkal az, hogy általános-középiskolában nagy részük gyógytesis, tehát azt a heti 3X45 percet sem mozogja le, mint amit a többiek! Nem szoknak hozzá a mozgáshoz, és olyan finom kis lufikká válnak, akiknek csontvázán csupán zsír és bõr lesz, seho egy pici izom! Én 2 hónap alatt ffogytam 7 kilót, annyi hogy mozogtam, meg megint sokzöldséggyümölcs kevéstésztafehérkenyeret ettem. És aki azt mondja, hogy zöldség gyümi drága, annak meeg csak annyit, hogy ne nyáron akarjon banánt, télen pedig görögdinnyét enni. Minden szezonnak megvannak a "tömegtermékei" amikbõl nem túl nagy pénzekér lehet finomakat venni! Hogy jók e, azt meg a fene se tujja, mi magyarok a paprikát ólmoztuk, kérdés, hogy mások mivel mit!
Ezeket az adalekanyagokat erdemes mindenen atnezni amit megvesz az ember, foleg az E200-as kategoriat kell kerulni illtve neten vannak nagyon jo listak es magyarazatok hogy mire ugyeljen az ember. Tipikusan azert hasznaljak a tobbseguket hogy szebben nezzen ki, szinsebb legyen, hosszabb tavon elájjon stb...tobb tucat ilyet zabalunk be nap mint nap es alig lehet ez ellen mit tenni hacsak nem a sajat hazatajan termel/gazdalkodik az ember.
En is ezt vallom bar nem tudom megallni de tudom hogy tok foloslegs jol belakmarozni barmit is eszik az ember. Erre nincs szuksege a szervezetnek, ha kipakolunk egy nagy tanyer tesztat es mind bezabaljuk hat idovel tuti rabaszunk. Igazabol a negyedet is elg lenne megenni, csak az osi oszon ott van meg az emberben, hogy egyunk mar ha van mit...
Alapbol egy tézis: nem szabad ugy élened hogy elfogadod a korulotted levo vilagot es nem kerdojelezel meg semmit, mert ugy erzed minden ugy jo ahogy van. Aztan kesobb meg jonnek a gondok amiket meg lehett volna elzoni - csakeppen akkor ugye nem mondta senki...leeht pl megezresekre is hagyatkozni nekem neha bejon. Régen pl divatt lett egy idoben hogy szojabol keszitettek ilyen huspogácsa utánzatokat, bar most is sokmindenben alkalmaznak szolalecitint, nemreg derul csak ki hogy a szoja pusztitja a himivarsejteket eleg drasztikus modon. En mar korabban is utaltam :) de lehet csak veletlen egybeeses is.
amig vilag a vilag ez örök téma lesz mert minden elelmiszernek hosszutavu fogyasztasa utan derul ki hogy milyen hatasa van a szervezetre igyaztan mindig bedombnak valami ujta akoztudatba es sokszor kiderul rola hogy megse oylan jo vagy mas mellekahatasa lesz de ez mind csak idovel, igy errol sztem igen is kell es erdemes vitazni, ez margarinfelekkel sztem most "aktualis" is
Utánanéztem, még 4 E-s volt közülük, csak nem irták rá a dobozra :)
Most lepõdtem meg az elõbb. Volt már régebben szó arról valahol - tv talán -, hogy az élelmiszerekben ezek az E-s cuccok mennyire károsak a szervezetre.Megnéztem a Béres kitûnõ gyógyszercég C vitaminját, és a kis pirulákban 5 E-s dolog volt felsorolva (rengeteg más nehezen kiejthetõ mellett), szal most hogy is van ez ? Pure aszkorbin-savat a népnek !
Valami olyasmit olvastam vagy hallottam nemrég, hogy a light kólában is 30 kockacukornak megfelelõ mennyiségû cukor van :) szal nem jutsz elõrébb sztm :)
AZért híznak el az emberek, mert nincs rendszeres étkezésük. Naponta 5ször kell enni, lehetõleg 3 óránként. Ez a titka. Ja és persze nem szabad jóllakni sosem. Délután pedig kerülni kell a lisztes cukros dolgokat. Tehát a lényeg az az, hogy nem szabad, hogy a vércuko-szinted hullámozzon. Mert ha lemegy és utána eszel annyit amennyit tudsz akkor a szervezeted el fogja raktározni, mert így készül fel arra, hogy lehet megint koplalás lesz. Ha nem hullámzik a szint, akkor arra számít, hogy biztosan kap táplálékot és nem raktároz. Aztán lehet hülyeségeket írok.
ez a napokban volt téma a kereskedelmi tévék híradójában - biztos utána lehet keresni. egy kutató eredményi szerint a light ücsik is tartalmazank pár kockányi cukrot + még több szintetikus anyagot az ízérzet miatt. Továbbá benne van az a sok szemét ami a normál ücsikben. Úgyhogy legalább olyan károsak a light üdítõk, mint a simák szerinte. Szerintem is. :)
Aszpartámra(édesítõ) alergiásak lehetnek az emberke, új kutatások szerint rákot is okozhat. Light kóla és diéta ? ez hogy jön össze. Aki diétázni akar (nem nevezném én ezt diétának, inkább egészséges táplálkozásnak, aminek kövekteztében nem halmozódik fel zsir az emberen) az természetben megtalálható dolgokat fogyaszon, kóla/light kóla forrással még nem találkoztam.
köszönöm a választ Rigidus
és az érdekes hozzászólásokat is. A cukormentes dolgokról is szívesen hallgatnék meg véleményeket. Én a fogyókúra miatt áttértem a light kólákra. Van az édesítõszereknek valamilyen káros mellékhatása?
Itt egy kis infó a margarinról http://csaladinet.hu/index.php?module=news&target=article&type=mindenkinek&category=34&id=1179
2-3-an is írták, hogy utálják a gyümölcsöt. Nos, valójában nem utálják, csak el vannak tõle szokva. A szervezet hosszászokott az évmilliók alatt, hogy az édesebb étkekben sok a vitamin, nyomelem, stb. Régen a gyümölcsök voltak a legédesebbek. Aztán az ember feltalálta kristálycukrot, amiben egy mikrogramm vitamin, stb. sincs... (Más baj is van vele.) Ezen kívül az édesszájúság: az édességek után a gyümölcs nem elég édes. Egyszóval le kell szokni az édességekrõl (úgyis televannak mindenféle sz@rral), és visszaszokni a gyümölcsökre. (Azért nem feltétlenül a legédesebbekbõl kell a legtöbbet enni.)
És miért is írom ezt ide? Mert elõször az igazi "fekete" rozskenyér egyenesen keserûnek tûnik. Egyszerûen "nem lehet" rögtön arra áttérni. Nekem is évek után sikerült, addig jó volt a világosbarna rozskenyér. (Amúgy 20-féle van belõle, valamelyik jobb, valamelyik kevésbé.)
Ne csak a dolog jobbik oldaláról beszélj! Sajnos nem csak vad fajtákból ültetnek vissza géneket (mint írta valaki), hanem akár teljesen más fajokból is (növénybe állatból, ill. fordítva is). A permetezés elkerülését leginkább úgy érik el, hogy a növény maga termeli meg ezután a mérget... Továbbá a génmanipuláció egyik legfõbb célja: elérni, hogy olyankor is jól nézzen ki a zöldség, gyümölcs, stb., ha totál kizsigerelt földön termesztik (mit foglalkoznának õk a régen jól bevált vetésforgóval, természetes trágyázással) - az meg kit érdekel, hogy nyomelem-, (szerves kötésû) ásványi anyag-, és vitamin-hiányos lesz szegény... Továbbá: már több kutatás is kimutatta, hogy könnyen "sikerül" így egészségkárosító termékeket létrehozni. Ezek után én azt nem értem, hogy nem érti valaki, hogy mi a baj ezzel.
nah ez az a téma, aminél a legtöbben már ellapoznak, és senkit nem érdekel a világon. vagy onlájn esetben teleflémelik:D
Ha az ember alaposan körbenéz, akkor rájön arra, hogy semmit nem ehet, ami nem a saját kertjébõl való, beleértve a teljeskiörlésû rozskenyeret is (mert azok a rohadt permetszerek pont a korpában maradnak benne, amit persze faszán beleõrölnek) ...stb., stb.
Jó étvágyat! :-)
Nos, hát igen-igen. angol v. francia ? Mindkét nyelvet szeretem. #78-ra
"ennek nagyon tomor a heja," illetve nem a heja tomor, hanem a bele :)
a feher lisztet annyira porra orolik, hogy a szervezet nem nagyon tud vele mit kezdeni, inkabb pakolja zsirba a barna kenyer erdekes dolog, mivel van belole tobb fele: 1, feher lisztbol keszult kenyerbe kis szinezek, es mar mehet is mint barna kenyer a boltba 2, rozskenyer, amiben szinten az a csel, hogy nagyreszt feher liszt tartalmaz + keves rozsliszt, ami szinten szarra van orolve 3, rozskenyer, amiben csak rozsliszt van, de ennek is egy resze jol szetorolt 4, igazi barna avagy rozs kenyer, ennek nagyon tomor a heja, jo sotet a szine, draga, es teljes kiorlesu lisztet tartalmaz ezek kozul csak a 4-es er valamit, ami mellesleg otthon tok olcson elkeszitheto(1 kilo kb 200 ft-bol)
Nem kell sok ész ahhoz,hogy belássuk minnél közelebb áll egy étel a természeteshez annál egészségesebb.Tehát a lényeg az,hogy lehetõleg kerüljük a mesterséges kajákat,és a természetesbõl is a minnél kevésbé feldolgozottat együk.
Az ok egyszerû,a szervezet hosszú evolúció alatt specializálódott a természetes anyagok feldolgozására,a mûkajával meg nem tud mit kezdeni csak küszködik.
A mozgás is fontos,de sztem elég az is,ha valakinek úgymond mozgalmas az élete...
mit értesz felborult egyensúly alatt? milyen egyensúly borult fel? igazi kiadós stresstõl meg nagyon is lehet fogyni (sõt...):D (lásd.: vizsgaidõszak, ha nem zabálod végig, akkor pár kiló minusz megvan. (persze nem mind zsírból, de abból is:D))
"Szerintem meg a mozgás a lényeg. Az emberek nagy többsége azért hízik el mert nem mozog." En Nyugat-Europaban elek, itt nem ritkak a 150-180 kilos emberek sem. Nem egy ismeros arcot latok koztuk reggelente itt kocognak el a haz elott es evrol evre csak hiznak. Hiaba hagyjak abba ezeknek az eteleknek a fogyasztasat, mivel fiatal korukban mar elfogyasztottak akkora dozist, hogy felborult a szervezetukben az egyensuly. Hangsulyozom, hogy nem mindenki egyforman erzekeny ezekre a szintetikus etelekre. van a ki nagyon, van aki kicsit, van aki egyaltalan nem.
"A gond azonban ott kezdõdik, hogy mivel ezek a zsírsavak a természetben nem léteznek" hemm???? Egészséges életmódhoz hozzászólva: egyél amit akarsz, igyál amit akarsz, csak mozogj sokat és ne stresszelj annyit Egyébként a GMO-val szembeni ellenállást abszolúte nem értem, Távolkeleten a GMO-nak köszönhetõen az emberek kisebb része vakul meg az A-vitaminhiány következtében, ez jó dolog! Arról nem is beszélve, hogy a GMO menthet meg minket a permetezõszermérgezéstõl, mivel: ha jó géneket ültetnek be, nincs szükség semmiféle vegyszerre, ami mérgezne minket! Az elhízás nagyon nag részben genetika+táplálkozás+életmód, de másik nagy részben stressz nem jártetom itt a számat, inkább figyelek még egy ideig:-)
Mindenki irja itt, hogy mi egészséges meg mit szabad enni, meg mitõl lehet hízni...én szarok rá, azt eszem, amit akarok, heti 2-3-szor lemegyek a konditerembe, és innentõl kezdve nem érdekel, hogy mit eszek: zsíros kenyértõl kezdve mindent... McD-vel semmi bajom, csak kurva drága...Burger king sztem jobb, ott legalább nincs annyira mû íze a hambinak..
Minden harmadik negyedik magyar is kövér. sõt, majdnem minden második magyar férfi túlsúlyos, vagyis 5-10 kiló felesleg van rajta. ez már rég nem csak az amcsik problémája. de azért még nem tartunk ott, mint Floridában, az igaz. :) Az igazi nagy probléma, hogy az általános iskolások testsúlya, étkezési szokásai és sportigénye ilyesztõ statisztikákat mutat. Ha 10-15 év múlva krónikusan beteg fiatal felnõttek lesznek (allergia/cukorbetegség/magas vérnyomás az alapkombó mindenkinél) akkor mi lesz velük 30-40 év múlva?
Egyszer valaki mondta hogy õ bizony a tyúkból kiesett házi tojást nem fogja hypos vizzel fertõtleníteni, mert az méreg. A tojáshélyon többeközött ott van a szalmonella is. Lehet választani ... de én nem szeretnék újra infúzióra kerülni mások ökörsége miatt.
Az ásványvíztõl az ásványi anyag miatt mérgezést lehet kapni. folyamatosan ugyanazt a vizet nem szabad fogyasztani, sokat nem szabad inni abból sem. Talán 650 mg/l a határ amitõl már ásványvíz, de egyesek szerint sokkal célszerûbb ennél alacsonyabb ásványi anyag tartalmú vizeket inni.
Szerintem meg a mozgás a lényeg. Az emberek nagy többsége azért hízik el mert nem mozog. Vagy azért mert lusta vagy csak azért mert nincs ideje rá, vagy ha van is akkor meg munka után és hulla fáradt. Nem hiába kövér minden harmadik vagy második amerikai ember. Oké nem azt mondom, hogy ha mozogsz akkor bármit meghetsz mert ez nem így van, hisz ha teszem azt egy 3-4 km-es futás után haza mész és jól bezabálsz akkor semmit sem ért az aznapi edzésed. De a mozgás akkor is kell. Na ennek örömére mentem is a kondi terembe mert már így is elkéstem:)
Pontosan ezért mert még növöl. De ha nem szoksz át másra, már a húszas éveid közepén csúnyán "doformálódhat" a tested, pl hastájékon. :)
Tiszta kajátkat kell enni: fehér húst (fõleg szárnyas és hal), zöldséget, gyümölcsöt. MINDEN TÉSZTA szemét, fehér kenyeret csak is mértékkel. Cukor helyett méz, üdítõ helyett ásványvíz (nem szabad még dobozos gyümilevet sem) és zöld tea. Olviaolajjal kell sütni csakis, és még lehetne sorolni. Például hogy a fûszerek közül a curryt ajánlott rendszeresen fogyasztani - úgy tûnik miatta ismeretlen Indiában az Altzheimer-kór és még számos más betegség. Heti egyzser persze becsúszhat kis torta/sült kolbász vagy meki, ez nem gond. Hosszú távon hálálja meg a szervezet a helyes táplálkozást.
A japánok sokkal stresszesebb életet élnek mint mi, napi 10 órát dolgoznak, aztán bepiálnak és nyomják a cigit, illetve alig alszanak. És perverz bolond is mind, vagyis rég nincs meg a lelki egészségük mégis: a nõk átlagéletkora 85 (!) a férfiaké 79 év. Úgy tûnik ezt a világszinten kiugróan magas átlagéletkort arra lehet fogni, mit esznek: rengetek tengeri kajákat, rizst fogyasztanak teával. Szóval a hosszú elt egyik legfontosabb része az étkezés lehet. No meg rendszeres sport.
"kösz hogy tudatlan, de honnan tudnám miben sütik? és miért sütik ilyen szar olajban? miért nem sütik sima napraforgó olajban, esetleg oliva olajban? nem értem..."
Igazabol nincsen ebben semmi furcsa. Az elelmiszer boltok dugig vannak tomve szintetikus szarokkal, a szupermarketek ugy szinten. Mivel ezeket a szarokat olcsobb eloallitani mint a termeszetes taplalekot megtermelni, igy ezekkel keszitik.
Ezek a szintetikus szarok javareszt hosszutavon maradando nyomokat hagynak az emberi szervezetben, az evek soran felhalmozodnak es javareszt a legyengult, esvagy az idoskorhoz kozeledo emberi szervezetben elvaltozasokat okoznak.
Na most azt tudni kell, hogy ezek a mesterseges etelek tobb eves vizsgalaton esnek keresztul, mielott a vasarloi forgalomba kerulnek. Ezek a tesztek elegsegesek ahhoz, hogy a viszonylag rovid intervallum alatt egeszsegkarosodast okozo elelmiszereket kiszurjek, de arra alkalmatlanok, hogy 30-40 ev mulva kialakulo infarktusokat, cukorbetegsegeket, stb okozo elelmiszereket kiszurjek. Ezek bizonyitasara kemeny evtizedek kellenek.
A kiszurest viszont nagyban hatraltatja, hogy ezek az elemiszerlancok, szupermarketek, elelmiszergyartok elkovetnek mindent, hogy megakadalyozzak, hatraltassak, meghamisitsak az esetleges karos hatast bzionyito kutatasokat, igy egy fentihez hasonlo bizonyitas is csak csodaval hataros modon szokott napvilagra kerulni. Azonban nem lepne meg ha nehany honapon belul kapnank egy ujabb hirt az ellenkezojet allitva, nehany elelmiszergyarto tamogatasaval.
Az egyeduli arhato ut, hogy megbizonyosodjunk arrol, hogy egeszsegesen taplalkozunk-e, annak az egyeduli modja, ha magunk keszitjuk el azt amit fogyasztunk olyan alapanyagokbol amelyeknek az eredetet ismerjuk. (termeszetesen nem habkenyer, agyonpermetezett szupermarketparadicsom, sapadttojas, meg suteskor 2/3 resz vizetfolyato hus)
Szerintem ez a téma már "enyhén" lerágott csont, mit együnk mit nem, mindenki azt eszik amit akar, ez már kezd unalmassá válni...
azt nem látod a véredben mennyi "zsír" van s h az artériáid fala milyen állapotban van régebben(legyen 20 éve) a szívinfartkus 50-55 év körüli férifak betegsége volt,ma már 10 évvel fiatalabbaké
Hát nem tom... nekem naponta lagalább 1-2 chips beesik, meg valami csoki, sûrün járok kínaiba, meg gyorsbüfébe, mégis 75 kil vagyok 187 centi "magasan" még növök Régen nagyon dagatt voltam, de akkor nem ettem szinte semmit egy egész nyáriszüneten át és lefogytam... bár a hízás azért, volt, mert abbahagytam az edzéseket...
kösz hogy tudatlan, de honnan tudnám miben sütik? és miért sütik ilyen szar olajban? miért nem sütik sima napraforgó olajban, esetleg oliva olajban? nem értem...
ha lángost veszek, vagy a büfében kolbász az jobb? a mekiben higiéniai stb szempontból még mindig 100x jobban megbízok mint az egyéb kifõzdékben, itt az irodaházban múltkor amit ettem attól 2 napig beteg voltam, helyi ételhordós helyben meg olyan minõségû volt hogy nem lehetett megrágni
Az elavultat úgy értettem hogy a szervezetünk még nem állt át arra hogy nem kell tárolni a kaját ökör módjára, mert ma már gyakorlatilag mindenki minden nap tud enni.(legalábbis erre a fejlettebb részen).
devred,szerintem az nem OMG hanem GMO (Gene Modified Organism) gyümölcsök. Vagy inkább GM,ha utána irjuk az organizmust v. gyûjtõnevet. Bár azokat ne szidd, mert csak egyes vad géneket probálnak visszavinni, hogy ellenállóbb legyen, a kártevõkkel szemben, mint a vad fajta. Nagyon helyesen Te is kiemelted a termesztés visszásságait, ezzel egyetértek.
Nos én Ausztriában láttam, milyen a biotermesztés. Az igaz, hogy k**va sok pénzt kell belefektetni. Manapság persze azé olyan drága még mert nem elterjedt. Véleményem szerint egy pár gazda, v. üzem átállna rá, csak vagy nincs pénzük, vagy nem kapnak szakmai támogatást.
Nos az életmód az tényleg fontos, bár inkább sztem a mozgás, nem feltétlenül a kondigép... öregjeink nem hiába mondták, h arra van idõd, amire szánod... "A mozgás minden élet alapja"-mondta anno vki csak nem emlékszem h ki. Aki persze genetikailag hajlamos elhízni, annak ezt az életmód dolgot tényleg komolyabban kell venni, s nem csak a mozgásra gondolok, hanem étkezési szabályzásokra is. A #18 hozzászóláshoz pedig ez a véleményem : NEM ELAVULTAK A GÉNJEINK !!!!!! ... NOS CSAK FEJLÕDNEK! UGYANIS VANNAK stresszre termelõdõ STRESSZFEHÉRJÉINK IS, ÉS AZOK AZ EGYIK LEGÕSIBBJEINK. Huh, egy kicsit bántotta a fülemet az elavult szó. Persze az õsemberes rész az igaz.
szal ha vmilyen autógyárban dolgozok(pl mercédesz) nem akarok olyan autót?:)
"Vaj az egészséges mert nem hidrogénezett növényi olajból készült."
A vajat tejszinbol kopulik. A tejszint pedig a tejbol centrifugaljak ki. Masneven tejzsir.
-- Mas. Attol szoktam a falnak menni mikor valaki megnezi a tejes flakonon, hogy hany szazalek zsirt tartalmaz es azt keresgeli, hogy melyikben van a legkevesebb, hogy "nehogy elhizzon".
1. A tejzsir egy egeszseges feherjegazdag taplalek. Barki batran fogyaszthatja.
2. A masik pedig, hogy szarvasmarha szervezeteben faggyu van, nem pedig zsir. Az is zsirfele, de nem sok koze van mondjuk ahhoz a zsirhoz mint ami az emberben vagy a sertesben van. Azonkivul 100%-ban el szoktak tavolitani a marhahusrol is mielott odakerul.
Ez sokmidnennel igy van, aki dolgozott utbemni bufeben az nem eszik tobbe fasirtot :) Aki dolgozott baromfi feldogozoba az nem eszik tobbe parizsit :) Aki dolgozott az ibm gyarba az nem vesz ibm vinyot :)
"Ezzel a filmmel csak az a baj, hogy a csávó vega volt elõtte, szóval akármilyen húst stb evett volna ilyen mennyiségben, minek elõtte csak legelt, szét ment volna a mája..."
sztem ertelmezestol fugg alapbol mozgas+taplalkozas egyutt ertelmezendo, de van aki csak fintess "menu" kent ertelmezi ezt es tobbet nem tesz. szerintem meg a sport a kulcsszo, ehetsz utana csülkös bablevest is amennyit akarsz, csak mozogj eleget.
A meki sem olcso, de akinek nem jonnek be ezek a zsiros vackok es árak az ehet kolbaszt + hagymat :D vagy ottvan az exrendor gyorsetterme (update) emi kb 3x olyan draga minta meki...
--
masreszt ha bemegyunk egy uzeletbe es megvesszuk az atlag fogyasztasi cikkeket engem sokkal inkabb zavar hogy midnenfel adalekanyagokkal van minden ellatva kezdve s szinezek-puffaszto-formasito-tartosito anyagokkal minthogy meg zsiros is. Megneztetek mar mennyi szarsag van akar egy pick szalamiban? vagy gondoljatok ha dekara veszitek a pult mogul abba nincs semmi humbuk? minden kaja tele van adalekanyagokkal sztem ennek is meglesz majd a hatasa idovel. szoval nagyapaink szinte egy falat ilyet se ettek amit mi nap mint nap, nem csak a zsirokkal van itt baj, persze azon tul hogy nagyfater a foldeken dolgozott mi meg "forgoszekben" megis mi joval nagyobb stersszel elunk.
amugy meg tenyleg erdekes, osztalytarsaim, haverjaim akik meki+kola eletmodot folytattak eveken at tenyleg sokkal nagyobbak az atlagnal, mind olyan medve tipus lett...
örülök ennek a cikknek érdekes
eddig nem igazán tudtam felfogni hogy a mekivel kinek mi a baja, mi abban az egészségtelen? húspogácsa, friss zsömle, saláta.... errõl a módosított ilyenolyan zsíradékról még soha sem hallottam...döbbenet
kérdés: a sika fehér kenyérnél miért egészségesebb a barna? miért nem javasolt a fehér liszt?
a filmet én is láttam arról meg azt gondolom, hogy ha valaki csak pizzát enne 1 hónapig 3x naponta ugyanolyan beteg lenne nem?
Egyàltalan nem biztos hogy az OMG (génmanipulàlt) , gyorfagyasztott, gàzzal kondicionàlt, zoldég, gyumolcs, nem àrtalmas az egészségre.
Màs : XY szabvànnyal tanusitott zoldégtermelo uzem Dél-Alfoldon, mely paradicsom- és paprika termsztéssel foglalkozik. A foliàban nem permeteznek hanem pesztiszid grànotot alkalmaznak. Bedobnak kettot-hàrmat, majd lezàrjàk a foliàt. A vegyszerfusttel irtjàk ki a kàrtevo rovarokat, gombakat, méregfustebn àll az egész tobb napig. Bemenni persze életveszélyes. Nem kellene vakon megbizni ezekben az élelmiszerekben, csak azért mert gyumolcs, zoldség. Halvàny sejtelmunk sincs, nem hogy mas kontinensen, de még Magyarorszàgon se, arrol hogy milyen korulmények kozott folyik a termelés, és hogy milyen korulményeket "adnak a tudtunkra".
Màs2: "nagyapàm ezt evett, eddig élt"....persze csak ha az étel az egyetlen paraméter ami befolyàsolja a leélt,megélt évek szàmàt.....
Màs3: eddig csak azt gondoltam hogy az sg-n csak, csillagàszok, fejlesztomérnokok, fizikusok, kutatok, marketingesek, magas szintu promgramozok, vérbeli jàték-teszterek, biologusok, politikusok, torténészek vannak. Tévedtem: rengeteg a nutricionista is.
Ja igen, akkor nem ilyen egészségesen élek akkor sem mekiben vásárolok mert arra a gatyám rámenne és jól sem laknék. De ettõl még elég sok zsiros, margarinos,cukros stb kaját eszek meg egy nap, és 1-2000 ftal olcsobb mintha gyümölcsöket ennék. Aki meg nem hiszi az menjen be az intersparba esetleg tescóba összel, télen és nézze meg mennyibe kerül egy kiló alma (2-300 ft), 1 kiló naracs (4-500ft), paprika (5-600ft) és igy tovább.
Na igen ez igaz. De akkor megint csak ott vagyunk hogy nem a kaja a hibás, hanem az életmód. Csak manapság épp az életmódot nem tudod befolyásolni. Bár sokan állitják hogy egyszerü meg minden meg igy gyümölcs meg úgy gyümölcs, én a saját példámból tudom hogy ahhoz meg baromi sok pénz kell.
Saját magamból kiindulva, kiprobáltam milyen "egészségesen élni". Egy heti egészséges kaja után levontam a következõket (22 éves fõsulis vagyok): kajaigényem napi fél kg alma,2-3 banán, 30-40 dkg paradicsom, 3-4 paprika, saláta, rozskenyér,valamilyen sonka, tej. Ezzel ki tudtam küszöbölni hogy ne nassoljak, ne egyek tul sok kenyeret meg zsirt, kólát meg ilyesmit. Csak azzal nem számoltam hogy az eddigi napi 1000-1200 ftos kosztpénz helyett az egészséges koszt 2-3000 ftból jön ki... Szóval lehet számolgatni. Ha még eddzeni is elmegyek az újabb 4-5000 ft havonta